26. 09. 2021.

Prvi hrvatski ministar policije optužen za ubijanje civila

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo Boljkovca tereti da je od 7. maja do sredine juna 1945. protiv propisa međunarodnog ratnog prava, zapovjedio hapšenje i dovođenje u zatvor većeg broja civila s područja Duge Rese i okolnih mjesta pod optužbama da su sarađivali s ustaškim vlastima.

Uhapšeni, šest poznatih i 14, zasad nepoznatih, osoba ispitivani su više dana i potom po njegovom naređenju, od strane podređene mu 3. čete 1. hrvatske brigade KNOЈ-a, u više navrata odvođeni, usmrćeni i zakopani na predjelu Vidanka Curak. Јedan muškarac koji se usprotivio odvođenju, usmrćen je hicima iz vatrenog oružja kod željezničke pruge u Dugoj Resi, objavilo je odvjetništvo na svojim internetskim stranicama.

Boljkovčev branilac Anto Nobilo rekao je da će svoj stav u odnosu na optužbe moći zauzeti tek kad dobije optužnicu. “Nisam vidio optužnici pa ne znam na temelju kojih dokaza ga se tereti”, kazao je Nobilo.

Dodao je da u dokaznom postupku nije vidio ni jedan dokaz koji bi teretio njegovog branjenika. Ipak, ostavio je mogućnost da je u međuvremenu pronađen neki dokaz koji on još nije vidio. “Kad dobijem optužnicu moći ću zauzeti svoj stav”, rekao je Nobilo.

Boljkovac je zbog tih optužbi uhapšen 2. novembra 2011, a iako je odbacio sve optužbe istražna sutkinjom uz pokretanje istrage odredila mu je i pritvor. Ove je odluke, nakon žalbe obrane, potvrdilo i vanraspravno vijeće Županijskog suda.

Ustavni sud je krajem novembra 2011. ukinuo odluku zagrebačkog Županijskog suda o pokretanju istrage i određivanju pritvora protiv Boljkovca zbog sumnje da je počinio ratni zločin 1945. Zbog poodmakle dobi i zdravstvenog stanja Boljkovac je većinu vremena umjesto u Remetincu proveo u zatvorskoj bolnici.

Odvjetništvo ga smatra odgovornim jer je postupao protivno propisima međunarodnog ratnog prava i načelima međunarodnog prava koja proizlaze iz običaja ustanovljenih među civilizovanim narodima, iz zakona čovječnosti i zahtjeva javne savjesti koje propisuje Haška konvencija o zakonima i običajima rata iz 1907. i protivno članku 46. Pravilnika o zakonima i običajima rata na kopnu koji je sastavni dio Konvencije.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender