23. 09. 2021.

Rusija će obnoviti svoje prisustvo na Arktiku

Ruski predsjednik je rekao da je deset brodova stiglo na Novosibirska ostrva u Arktičkom moru, pošto je Rusija potvrdila svoja prava na oblast gdje postoje ogromni izvori energije, koji postaju sve dostupniji kako se povlači led, prenijela je agencija Frans pres.

Putin je najavio da će biti obnovljena vojna baza na Novosibirskim ostrvima, na istoku Arktika, koja je napuštena početkom devedesetih godina prošlog vijeka.

“Naše snage su tu oblast napustile 1993. godine, ali ovo je veoma važna tačka u sjevernom Arktiku. Rusija želi da osigura bezbjednost i potpuno iskoristi tu rutu u Sjevernom moru, kako bi efikasno kontrolisala taj dio svoje teritorije”, rekao je juče Putin tokom video-konferencije sa zvaničnicima ruskog Ministarstva odbrane.

Rusija planira da istraži pomorski put koji vodi od Atlantskog okeana do Pacifika, kao kanal za isporuke nafte i gasa tržištima u Aziji, navodi AFP.

Iz ruskog Ministarstva odbrane su naveli da grupa ratnih brodova Sjeverne flote već sprovodi zadatke u arhipelagu sjeverno od obale.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender