21. 10. 2021.

Širi se talas štrajkova u Grčkoj

Profesori, nastavnici, državni službenici i pravnici od ranije su u štrajku u znak neslaganja sa mjerama koalicione vlade konzervativnog premijera Antonisa Samarasa koje su preduzete da bi Grčka dobila neophodnu pomoć iz međunarodnih fondova za finansijsku pomoć.

LJekari zaposleni u državnim bolnicama ne prihvataju namjeru vlade da spajanjem bolnica pokušaju da smanje javnu potrošnju, dok se pravnici u službi države ne slažu sa planovima da im budu smanjene plate.

Nastavnici su nezadovoljni zbog najave da će biti smanjen broj zaposlenih, kao i zbog vladinog prijedloga da ukine takozvanih sekundarnih subjekata, uključujući strane jezike, muzičko i likovno obrazovanje.

Profesori su odbili da predaju liste sa imenima zaposlenih na univerzitetima, što je vlada zahtijevala zbog plana njihovog stavljanja u “šeme pregrupisavanja”.

Pod pritiskom povjerilaca i kreditora Grčka se ljetos obavezala da će do kraja septembra staviti 12.500 zaposlenih u javnom sektoru u pomenute šeme.

Prema ovim šemama radnici su u obavezi da prihvate nova radna mjesta ili da osam mjeseci ostanu na istim pozicijama sa smanjenom platom i pokušaju da za to vrijeme pronađu novo zaposlenje.

Grčka je pristala da do kraja godine ukine 4.000 radnih mjesta i da razmjesti 25.000 zaposlenih u javnom sektoru u zamjenu za preko potrebne kredite.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender