Banjaluka obilježava 22. septembar – “Dan bez automobila”

Kako je slogan ovogodišnje sedmice mobilnosti „Čist vazduh – ti si na potezu“, poseban akcenat u obilježavanju manifestacije u Banjaluci, biće na mjerenju aerozagađenja u parku Petar Kočić, gdje će pokretnom ekološkom stanicom biti mjerena koncentracija polutanata u vazduhu za vrijeme obustave saobraćaja i dok je saobraćaj u toku. Inače, na području grada Banjaluka kontinuirano se prati kvalitet vazduha koji je u prvoj kategoriji većim dijelom godine.

Na dan bez automobila, u nedjelju 22. septembra, između ostalog, biće obustavljen saobraćaj u ulici Kralja Petra I Karađorđevića. Svojim učešćem u manifestaciji na Trgu Krajine pojedini sportski klubovi ukazaće na značaj zdravog života, a dijeljenjem besplatnih karata za javni prevoz u vremenu od 10 do 12 časova na stajalištima ispred RK „Boska“ i „Pošte“ podsjetićemo građane na važnost upotrebe javnog prevoza.

Ovim putem Administrativna služba Grada, poziva građane da u što manjoj mjeri tog dana koriste automobile, jer ćemo na taj način doprinijeti čistijem vazduhu i zdravijoj životnoj sredini.

Dan_bez_automobila_logo

Podsjećamo da je Banja Luka dio velike porodice evropskih gradova „EUROCITIES“, koji promovišu održivi razvoj gradova. Najvažniji ciljevi ove mreže su upravo mobilnost, životna sredina i borba protiv klimatskih promjena. Osim toga, potpisan je i Sporazum gradonačelnika evropskih gradova kojim se Banja Luka obavezuje da će do 2020. godine smanjiti emisiju ugljen-dioksida za najmanje 20 %.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender