Sa SDA dogovaramo strateško partnerstvo

Nema dogovora sa SDA

“Dogovorenog sastanka u ponedjeljak nije bilo, a novi će, najvjerovatnije, biti 23. septembra”, rekao je Čović danas novinarima u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, HDZ BiH će na taj sastanak doći sa dva prijedloga.

“Jedan je srodan ili sličan onome što se pojavilo u javnosti, ali samo u principima, dok je sadržaj potpuno različit. Mi predlažemo model minimalne multietničke zastupljenosti kada je u pitanju direktan izbor, a imamo i drugi prijedlog indirektnog izbora koji je već u parlamentarnoj proceduri”, precizirao je Čović.

Kada je riječ o direktnom izboru, predsjednik HDZ BiH je objasnio da je Federacija jedna izborna jedinica, a 10 kantona poluizborne jedinice.

“U našem prijedlogu svaki kanton ima elektorski status, a postoji i treći krug da se osigura ključni princip da jedan narod drugom ne bira predstavnika u Dom naroda i Predsjedništvo BiH, odnosno da imamo dvije oblasti u Federaciji koje bio osigurale da se to ne desi”, rekao je Čović.

On je dodao da je, ukoliko je i SDA na tom tragu, moguće pronaći rješenje.

“Moram biti optimističan, jer imam osjećaj da je konačno prihvaćeno ključno načelo koje smo svi potpisivali u zadnjih godinu dana u Briselu, Banjaluci i Mostaru, čak sedam stranaka, između ostalih SDP i SDA. Ako se toga budemo držali, nema nijednog razloga da se ne dogovorimo o direktnom izboru dva člana predsjedništva u Federaciji BiH”, istakao je Čović.

Izražavajući oprez, Čović je dodao da je jedno dogovor dvije stranke, a drugo da to podrže ostali.

“Potpuno je treće da se to formalizuje putem izmjene Ustava i Izbornog zakona”, rekao je Čović.

Prema njegovim riječima, ako bi na predstojećem sastanku HDZ BiH i SDA bilo pronađeno rješenje, onda bi spremni išli na sastanak u Brisel 1. oktobra.

“Imam osjećaj da bi SNSD i SDS podržali tu inicijativu, jer se dotičemo direktnog izbora članova Predsjedništva, ali potrebna je podrška i stranaka iz FBiH, jer ovo ne znači samo izmjenu Ustava BiH, nego i izmjene na nivou Federacije”, rekao je Čović.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender