Danas obilježavanje odbrane zapadnih granica Srpske

Milunović je podsjetio da su 4. avgusta 1995. godine regularne snage Hrvatske vojske napale teritoriju Krajine, te da su sistemom “spaljene zemlje” gotovo uništile sve pred sobom, materijalna dobra Kozarske Dubice, Kostajnice, Novog Grada, Gradiške, a stradalo je 1.838 lica, od čega 64 odsto civila.

“Sve do 18. septembra 1995. godine artiljerijskim i vojničkim napadima na Novi Grad, Kostajnicu, Kozarsku Dubicu i Gradišku, regularna Hrvatska vojska je nanosila ogromnu materijalnu štetu i ljudske žrtve, a samo je na području Novog Grada i Dubice stradalo 104 lica, od čega 50 pripadnika oružanih snaga i 54 civila”, rekao je Milunović novinarima u Banjaluci.

Milunović je rekao da je, prema procjeni opštinskih komisija, u Novom Gradu materijalna šteta iznosila 83,3 miliona maraka, u Kostajnici 40 miliona maraka i u Kozarskoj Dubici 50,4 miliona maraka.

On je rekao da za ovaj zločin niko nije odgovarao, iako je Hrvatska nedavno ušla u Evropsku uniju.

Početak manifestacije obilježavanja odbrane zapadnih granica Republike Srpske i BiH od hrvatske agresije predviđen je u 10.00 časova, kada će biti položeni vijenci na Spomen-obilježju u mjestu Tunjica.

Prema predviđenom programu obilježavanja, u 11.00 časova u crkvi Svetog Petra i Pavla biće služen parastos poginulim i ubijenim borcima i civilima u odbrambeno-otadžbinskom ratu, nakon čega će biti položeni vijenci na Spomen-obilježju. Za 12.00 časova je predviđeno obraćanje zvaničnika Republike Srpske, najavio je Milunović.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Pantelija Ćurguz rekao je da je ova akcija hrvatske regularne vojske nosila kodni naziv “Drina 95”, a ne “Una”, kako je tu akciju nazvao politički i vojni vrh Hrvatske.

“Njihov cilj je bio da zauzmu teritoriju Republike Srpske do Drine i da nakon toga dođe do mirovnih pregovora”, rekao je Ćurguz i naglasio da je ovo jedna od najznačajnijih i najsudbonosnijih bitaka u Republici Srpskoj.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender