Izglasano povjerenje grčkoj vladi

Dvodnevni štrajk javnog sektora u Grčkoj

Sindikati i radnici javnih službi, kojih ima oko 600.000, protive se vladinom planu jer smatraju da će to samo pogoršati živote Grka, koji su suočeni sa šestogodišnjom recesijom.

U šrajk su se uključili i novinari, pravnici, zaposleni u opštinskim administracijama, poreskoj i carinskoj službi.

Novi štrajk organizovao je najveći sindikat javnog sektora ADEDI, a protest se održava nekoliko dana prije dolaska delegacije međunarodnih kreditora u Atinu, kako bi provjerili da li Grčka provodi obećane reforme.

“Počinje duga, tegobna i bolna zima. Istina je da se naše nacionalno dostojanstvo uništava sa svakom posjetom trojke. Ekonomija i društvo su u ruševinama”, saopštio je ADEDI, koji zajedno sa sindikatom GSEE okuplja 2,5 miliona radnika.

Atina mora da do kraja godine uključi 25.000 radnika u program “mobilnosti”, kako bi bili prebačeni na druge poslove ili otpušteni. Do kraja 2014. godine mora da se ispuni i uslov o obaveznom otpuštanju 15.000 ljudi.

Trojka, koju čine EU, Međunarodni monetarni fond i Evropska centralna banka, do sada je Grčkoj pomogla sa 240 milijardi evra, ali je upozorila da će uplata tranši biti obustavljena ako Atina ne bude odlučno provodila reforme.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender