26. 09. 2021.

Godišnjica odbrane zapadnokrajiških opština

Obilježavanje je počelo polaganjem vijenaca na Spomen obilježje u Tunjici, a zatim je služen parastos poginulim borcima i civilima u crkvi Svetog Petra i Pavla.

Napad Hrvatske vojske na opštinu Novi Grad počeo je 18. septembra 1995. godine, a tokom dva dana ofanzive poginulo je 57 lica, od kojih 37 civila, 18 vojnika i dva pripadnika MUP-a, dok je ranjeno 17 civila, tri vojnika i jedan pripadnik MUP-a.

Procijenjeno je da je na području opštine Novi Grad pričinjena materijalna šteta od oko 80 miliona KM. Pripadnici Vojske Republike Srpske uspjeli su 19. septembra 1995. godine da potisnu Hrvatsku vojsku preko Une.

“Odbrana zapadnokrajiških opština od hrvatske agresije 18. i 19. septembra 1995. godine bila je presudna bitka za Republiku Srpsku koja je uticila na kasniji tok rata i na mirovne konferencije koje su potom uslijedile”, rekao je predsjednik Pododbora Vlade Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić.

“Odlučnom borbom i voljom boraca Vojske Republike Srpske i naroda spriječen je plan Hrvatske – prelazak rijeke Une, zauzimanje Banjaluke i izbijanje na rijeku Drinu”, dodao je Dunjić.

Načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić rekla je da je izuzetna čast to što se ove godine centralna manifestacija obilježavanja odbrane zapadnokrajiških opština održava u Novom Gradu.

“Ovakve manifestacije značajne su posebno za mlade generacije, jer ne dozvoljavaju da se zaborave nevino stradale žrtve”, rekla je Rajilićeva.

Ona je navela da se znaju grobovi postradalih u hrvatskoj agresiji ali da se ne zna da li će biti pokrenuta odgovornost za počinioce zločina u mjestu Tunjica.

“Ljudi su stradali samo zato što su bili Srbi i što su se tog trenutka zatekli na tom mjestu”, dodala je Rajilićeva.

Događaj je obilježen i u Kostajnici, Gradišci i Kozarskoj Dubici.

Izvor: RTRS

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender