“Kad je srce jače od čelika”

Na istorijskom času pod nazivom “Kad je srce jače o čelika” učenicima su o herojskoj odbrani opštine govorili predstavnici Boračke organizacije i profesori istorije.

Iako sadašnji školarci nisu bili ni rođeni u vrijeme događaja koji se obilježava, kulturu sjećanja njeguju i to uglavnom zahvaljujući svojim roditeljima.

Srednjoškolci kažu da su prve informacije o događajima iz septembra 1995.godine dobili od svojih najbližih i da ih raduje to što sada imaju priliku da više činjenica čuju i od drugih aktivnih učesnika odbrane grada,kao i od svojih profesora.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Dragoljub Ćibić potvrdio je da se drugu godinu za redom istorijski čas u školama organizuje uoči obilježavanja godišnjice odbrane opština zapadnog dijela Republike Srpske od hrvatske agresije 18. septembra 1995. godine.

“Uvođenje istorijskog časa posvećenog događajima iz septembra 1995. godine u dubičke škole inicirali smo s ciljem da mlade generacije od samih učesnika događaja saznaju više o svojoj bližoj istoriji”, rekao je Ćibić.

O ratnim događajima iz septembra 1995. godine dubičkim srednjoškolcima govorio je predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske i tadašnji komadant odbrane Kozarske Dubice Pantelija Ćurguz.

On je rekao da prvenstveno zbog istine mladim ljudima iz prve ruke treba dati informacije o septembarskim danima 1995.godine na ovim prostorima.

“Naše iskustvo poslužiće mladim generacijama da pravilno rezonuju, da budu ambasadori mira i ne dozvole da se rat više ikad desi na ovim prostorima”, istakao je Ćurguz.

Obilježavanje 18.godišnjice odbrane grada Dubičani nastavljaju danas.

Na dan kada je hrvatska vojska napala područje opštine Kozarska Dubica, u Spomen hramu Svete Petke s početkom u 9 časova služiće se zaupokojena liturgija i parastos za poginule srpske civile i vojnike, u 11 časova kod spomen-krsta položiće se vijenci i održati prigodan umjetnički program.

U večernjim časovima, 18.septembra u Hramu Pokrova presvete Bogorodice u Knežici biće održano večernje bogosluženje i prigodan kulturno-umjetnički program.

Prema podacima Centra Vlade Republike Srpske za istraživanje ratnih zločina, u agresiji hrvatske vojske 18. i 19. septembra 1995. godine na području četiri pogranične opštine Republike Srpske – Kozarske Dubice, Novog Grada, Kostajnice i Gradiške, na izuzetno brutalan način ubijena su 104 civila i vojnika, te pričinjena ogromna materijalna šteta.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender