Korak bliže ka uvođenju finansijskih sankcija Hrvatskoj

Hrvatska je dobila rok od dvije sedmice da izmijeni svoj zakon ili će joj biti suspendovana finansijska pomoć za unapređenje granične kontrole.

“Komisija je konzistentno zahtijevala brzo i bezuslovno ispravljanje hrvatskog zakona implementacijom evropskog naloga za hapšenje”, navodi se u današnjem saopštenju Evropske komisije.

U saopštenju je naglašeno da Hrvatska ima samo nekoliko dana da izmijeni zakon. Vlasti u Zagrebu ranije su objavile da su spremne da izvrše nophodne izmjene do jula 2014. godine.

Članice EU sada imaju dvije sedmice za konsultacije o sankcijema prije uvođenja te mjere, ali to je formalnost i sankcije mogu biti spriječene samo ako Hrvatska ispuni zadati uslov.

Komesar EU za pravna pitanja Vivijan Reding izjavila je da je Zagreb “zloupotrijebio povjerenje” Unije i da mora da se uskladi sa zakonima evropskog bloka.

Hrvatski parlament usvojio je samo tri dana prije ulaska zemlje u EU amandman koji onemogućava izručenje u inostranstvo lica koja su osuđena za krivično djelo prije avgusta 2002. godine.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender