23. 09. 2021.

Međunarodni sajam knjige do 23. septembra

Otvarajući sajam, književnik Berislav Blagojević rekao je da punoljetstvo banjalučkog sajma, u vrijeme kada je kultura u iskušenjima, predstavlja razlog za optimizam.

On je izrazio zadovoljstvo što se po 18. put slavi knjiga, ali i, kako je rekao, žalost zbog položaja knjige i književnika.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Administrativne službe grada Banjaluka Radenko Đurica rekao je da sve veći broj izlagača svake godine daje nadu i hrabrost, ali stvara i obavezu da se više ulaže u stvaralaštvo.

On je dodao da Banjaluka zna da cijeni pisanu riječ i da zaslužuje ovakav sajam.

Svečanom otvaranju u sportskoj dvorani “Borik”, prisustvovao je i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, te predstavnici književne zajednice, kulturnog i javnog života.

I ove godine biće dodijeljene sajamske nagrade – “Moštanica” za izdavački poduhvat godine, “Liplje” za savremenu književnost, “Gomionica” za knjigu za djecu i “Stuplje” za njegovanje srpske tradicije i pravoslavne duhovnosti. Takođe, biće dodijeljene nagrade “Gutemberg” za grafički najbolje proizvedenu knjigu.

Organizator sajma je “Glas Srpske”.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender