26. 09. 2021.

Uprkos svim problemima dobri rezultati rada Vlade Srpske

“Od prvog dana rada ove vlade krenuli smo u snažne intervencije i, držeći se zadatog budžetskog okvira, određene stvari koje nisu prvobitno planirane kao prioritet izbacili smo u prvi plan. Tu, prije svega, mislim na poljoprivredu, zdravstvo i na rasterećenje privrede”, istakla je Cvijanovićeva.

Istovremeno, kaže ona, krenulo se u pregovore s ciljem utvrđivanja dinamike vraćanja ranije umanjenih plata budžetskim korisnicima za 10 odsto.

“Prvobitno je bilo predviđeno da to umanjenje ostane tokom cijele 2013. godine, određenim preraspodjelama i dodatnim uštedama uspjeli smo da ga svedemo na pet odsto i to počevši od sredine godine. Istovremeno smo izmirili sve zaostale subvencije za poljoprivredu iz protekle godine u iznosu od 28 miliona KM i krenuli da realizujemo sve tekuće obaveze prema poljoprivredi”, navela je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je Vlada Srpske za prvih šest mjeseci ove godine u poljoprivredu uložila više od 60 miliona KM.

“Izuzetno sam ponosna i na činjenicu da smo kreirali poseban program podrške privredi, omogućujući jednostavan pristup sredstvima Investiciono-razvojne banke Republike Srpske uz kamatnu stopu od četiri odsto”, rekla je Cvijanovićeva za beogradski poslovni magazin “Biz lajf”.

Ona je rekla da Republiku Srpsku za deset godina vidi neokrnjenu i stabilnu sa svim svojim prerogativima autonomije.

“Vidim osnaženu Republiku Srpsku koja će iza sebe ostaviti ovu ekonomsku krizu i sa sviješću naroda koji živi u njoj da je Republika Srpska okvir koji im daje garancije za život i za opstanak”, istakla je premijerka Srpske.

Govoreći o odnosima Srbije i Republike Srpske, Cvijanovićeva je navela da su ti odnosi daleko važniji i sadržajniji nego što to može biti propisano ili regulisano bilo kojim sporazumom, pa i Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama.

“U pitanju su bratske, rodbinske, prijateljske, nacionalne, poslovne i svake druge veze. I bitno je da se one njeguju. Zadovoljna sam, prevashodno, saradnjom dvije vlade, a potom i drugih institucija ili organa iz Srbiji i Republike Srpske”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je do sada realizovan veliki broj zajedničkih projekata, poput isporuke subvencioniranih traktora ili automobila, proizvodnje namještaja, infrastrukturnih projeketa, zajedničkih nastupa na sajmovima i slično, te da su sada te aktivnosti i intenzivirane.

Cvijanovićeva je izrazila uvjerenje da na obje strane postoji apsolutna svijest o potrebi da ti odnosi budu ne samo dobri, nego odlični i da mora tako da funkcioniše, bez obzira koja je politička opcija na vlasti i u Republici Srpskoj i u Srbiji.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender