26. 09. 2021.
Poslanici i sutra o radu MUP-a

Vlada Srpske zadužuje se za objedinjavanje bankarske supervizije

“Jedinstvena supervizija u Republici Srpskoj je potrebna radi kvalitetnije kontrole i zadržavanja nadležnosti nad bankarskim sektorom u Republici Srpskoj”, rekao je Radojičić tokom skupštinske rasprave o Izvještaju o stanju u bankarskom sektoru u Republici Srpskoj za 2012. godinu.

Radojičić je rekao da se time može postići istovremena kontrola osiguranja, bankarstva i drugih poslova bez mogućnosti prebacivanja odgovornosti sa jednih na druge.

“Mislim da bi jedinstveni supervizor mogao biti glavni i odgovoran za kompletan proces finansijske supervizije, a bilo bi važno da javnost ima povjerenje u njega”, istakao je Radojičić.

U tom slučaju, kaže Radojičić, moglo bi se govoriti i o smanjivanju troškova i racionalizacije poslovanja.

Radojičić je rekao da bi supervizija u bankarskom sektoru podrazumijevala i promjenu nekoliko zakona o kreditnim organizacijama i bankama.

Poslanik SDS-a Mladen Kršić rekao je da Klub SDS-a od Vlade Republike Srpske traži smjenu direktora Agencije za bankarstvo Republike Srpske Slavice Injac, zamjenika direktora i članova Upravnog odbora zbog slučaja “Balkaninvestment banke”.

“Agencija za bankarstvo Srpske nije radila u skladu sa zakonom i zbog toga treba da se pokrene istraga”, istakao je Kršić.

On je naveo da su zbog davanja kredita firmama i licima koji ga ne mogu vratiti odgovorni i ministar finansija Republike Srpske i aktuelna skupštinska većina.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić rekao je da je od velikog značaja da banke ne budu pod političkim pritiskom, naglasivši da je važno kontrolisati posao sa hartijama od vrijednosti.

Poslanik PDP-a Diana Čekić ocijenila je da su rezultati u bankarskom sektoru Republike Srpske loši, napomenuvši da je Izvještaj o stanju u bankarskom sektoru u Republici Srpskoj za 2012. godinu preopširan.

Poslanik SDP-a BiH Slobodan Popović rekao je da podržava zahtjev kluba SDS-a, jer je, kako kaže, loša situacija u bankarskom sektoru Srpske i ide na štetu građana.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender