4 česta kožna oboljenja sa kojima se žene susreću

Svaka žena čezne za besprijekornim, svježim tenom. Međutim, kod većine, nepravilnosti na koži su neminovne tokom nekog perioda u životu. Obzirom na plimu i oseku uslovljenu protokom hormona, koje svaka žena doživi bar jednom mjesečno, a da ne spominjemo promjenu tjelesne hemiije tokom trudnoće, rijetke su žene koje nisu iskusile neke od sledećih, čestih kožnih oboljenja.

 

Akne

Istraživanja pokazuju da se skoro više od polovine žena u svijetu susreće sa problemom koji se zove akne. One su uslovljene radom hormona. Upravo zbog toga ne čudi naglo izbijanje akni ili pogoršanje već postojećih tokom trudnoće. Zanimljivo je i to da trudnoća može uticati i na povlačenje akni. Na pojavu akni može da utiče i stres. Kako biste se izborili sa postojećim aknama, zahvaćeno područje redovno perite malkom vodom i blagim sapunom. Izbjegavajte grubo trljanje ili cijeđenje akni, jer će to izazvati dodatnu iritaciju kože i dovesti do pojave ožiljaka. U apoteci možete naći pregršt proizvoda za eliminisanje akni, a ako vam nijedan do sada nije pomogao, bilo bi dobro da se obratite dermatologu. Ovdje pogledajte i 2 kućna lijeka koja uklanjaju akne.

 

Psorijaza

Psorijaza je hronično oboljenje kože koje nastaje kada imunološki sistem šalje pogrešne signale koji ubrzavaju ciklus rasta ćelija kože. Najčešće se javlja na laktovima i koljenima, ali se može pojaviti i na bilo kojem drugom dijelu tijela. Njen najčešći oblik rezultuje crvenim mrljama koje su prekrivene bijelim ljuspicama. Obavezno se obratite doktoru. Hidratizirajte kožu. Vaš doktor vam može prepisati masti, lijekove pa čak i fototerapiju. Psorijaza nije zarazna.

 

Strije

Između 75% i 90% žena dobije strije tokom trudnoće. One se obično javljaju tokom zadnjeg tromjesečja trudnoće, kada je koža izložena nejvećem istezanju. Strije se mogu javiti i usljed brzog rasta tokom puberteta, izgradnje mišića ili brzog debljanja. Obično se javljaju u predjelu stomaka, ali nije strano ni da se pojave na predjelu butina, grudi, kukova ili zadnjice. Nježna masaža i nanošenje hidratantne kreme može umanjiti pojavu strija i pomoći da se održi elastičnost kože. Brojna istraživanja pokazuju da su kreme koje sadrže vitamin E veoma efikasne kao i losioni koji sadrže alfa-hidroksi kiseline.

 

Staračke pjege

Te dosadne smeđe mrlje nemaju nikakve veze sa vašim godinama. Naime, one nastaju kao rezultat oštećenja izazvanih ultraljubičastim zračenjem. Ćelije naše kože koje proizvode melanin, koji koži daje boju, oštećuju se i proizvode veće ili neujednačene količine pigmenta. Prevencija je najbolji način liječenja pomenutih pjega pa bi dobra zaštitna krema trebala da bude vaš svakodnevni izbor. Za već postojeće pjege, dvosmjerni napad je najefikasniji. Uradite lagani piling na zahvaćenim područjima kože i nanesite kremu za izbjeljivanje, kako biste pjege posvijetlili. Posavjetujte se sa dermatologom oko drugih metoda, kao što su hemijski piling, mikrodermoabrazija ili laserski tretman.

 

Izvor: MiniMagazin.info

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender