23. 09. 2021.
Postupci, a ne kritike doveli Sud BiH u sadašnju poziciju

Ništa od formiranja Vrhovnog suda BiH

“Neće doći do osnivanja Vrhovnog suda BiH zato što je pravosuđe zaokruženo na nivou Republike Srpske”, istakla je Cvijanovićeva tokom rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske o Informaciji o Strukturalnom dijalogu u oblasti reforme pravosuđa u dijalogu sa BiH.

Cvijanovićeva je istakla da nema nikakvih elemenata o prenosu nadležnosti sa nivoa Srpske na nivo BiH, dodajući da će se o nekom zakonu, koji će eventualno biti usvojen ili neće nikada ni biti usvojen, moći suditi tek kasnije.

Ona je odbacila tvrdnje opozicije da strukturalni dijalog nije dao nikakve rezultate, navodeći da je ipak došlo do pomaka u strukturalnom dijalogu.

“Jedan od efekata strukturalnog dijaloga, kojeg je obezbijedila Republika Srpska je taj da se određeni broju predmeta spušta na nivo entiteta”, istakla je premijer Srpske.

Drugi efekat strukturalnog dijaloga, naglasila je Cvijanovićeva, jeste taj da je Republika Srpska ušla u strukturalni dijalog sa legitimnim partnerom EU da bi ukazali na sve nedostatke u funkcionisanju pravosudnih institucija na nivou BiH.

“Presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju ‘Maktouf – Damjanović protiv BiH’ predstavlja dodatnu verifikaciju svega onoga što je Republika Srpska pokušavala i uradila na političkom i pravnom planu”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da strukturalni dijalog kroz nekoliko rundi pregovora ne može “iznjedriti” sve rezultate.

Cvijanovićeva je podsjetila da je Srpska ušla u strukturalni dijalog s obzirom da ne podržava retroaktivnu primjenu Krivičnog zakona BiH, jer tako nešto ne postoji nigdje osim u BiH.

“Ne želimo da se pravosudne institucije osnivaju odlukama visokih predstavnika, a to je nažalost bio slučaj samo u BiH, kao što ne želimo ni selektivan pristup u tretiranju ratnih zločina i intervencionizam pravosuđa BiH u domaće pravosuđe Republike Srpske”, zaključila je Cvijanovićeva.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender