15. 08. 2022.

Kalcijum: Koliko je zaista neophodan za zdravlje svake žene

Od svih hranjivih materija koje su neophodne vašem organizmu, kalcijum je jedna od najvažnijih. Osim što je bitan za razvoj i zdravlje vaših kostiju i zuba on, takođe, održava vaše srce, mišiće i nerve u vrhunskom stanju. Da li unosite dovoljne količine?

 

Osnove o kalcijumu

Kada se kalcijum apsorbuje u tijelu, on se transportuje u kosti pomoću vitamina D. Kada stigne u kosti, kalcijum se povezuje sa fosforom, usljed čega se stvara hranjiva materija koja kostima daje njihovu strukturu i snagu. Najveći dio rasta i razvoja kostiju dešava se u uzrastu između desete i dvanaeste godine života. Nakon toga počinje takozvani proces “pražnjenja”. Vaše tijelo se oslanja na uskladišteni kalcijum kako bi se postaralo da vaš kardiovaskularni i nervni sistem pravilno funkcionišu. Rezultat? Iscrpljene zalihe kalcijuma. Naravno, takav scenario se dešava ukoliko ne poduzmete neophodne korake da to spriječite.

 

Znaci i simptomi nedostatka kalcijuma

Od vitalnog je značaja da svakodnevno unosite dovoljne količine kalcijuma. Neki rani znaci upozorenja i simptomi nedostatka kalcijuma obuhvataju:

bolove u zglobovima i povećanje lomljenja kostiju

ekcem

lupanje srca

hipertenziju

lomljive nokte

nesanicu

grčeve u mišićima

utrnulost ruku i nogu.

Ukoliko se blagovremeno ne povede računa, nedostatak kalcijuma može dovesti do osteoporoze, bolesti koju karakterišu gubitak koštane mase i povećana lomljivost kostiju.

 

Koja je preporučena dnevna doza kalcijuma?

Ona se mijenja sa uzrastom. Tako, na primjer:

djeca uzrasta od jedne do tri godine: 500 mg dnevno

djeca uzrasta od četiri do osam godina: 800 mg dnevno

djeca uzrasta od devet do osamnaest godina: 1 300 mg dnevno

odrasli starosti od devetnaest do pedeset godina: 1 000 mg dnevno

odrasli starosti od pedeset i jedne godine i stariji: 1 200 mg dnevno.

 

Izvori kalcijuma

Ukoliko trebate povećati unos kalcijuma u organizam, a želite da ga izbjegnete u formi tableta, odnosno dodataka ishrani, najbolje je da konzumirate sledeće namirnice: jogurt, sir, sok od narandže, losos, žitarice obogaćene kalcijumom i špinat. Kako biste doprinijeli bržoj apsorpciji ovog minerala, potrebno je i da unosite dovoljne količine D vitamina (dva najbolja izvora su sunčeva svjetlost i mlijeko).

Takođe, smanjite unos kofeina, natrijuma i alkohola. Pretjerano konzumiranje pomenutih sastojaka “prisiljava” bubrege na izlučivanje umjesto na apsorpciju kalcijuma.

Napomena: Ukoliko se odlučite za kalcijum u vidu tableta ili drugih dodataka ishrani, nikada ne uzimajte više od preporučene doze. To bi moglo dovesti do problema sa bubrezima pa čak i njihovog otkazivanja. Prije uzimanja bilo kakvih dodataka, obavezno se konsultujte sa doktorom.

 

Izvor: MiniMagazin.info

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender