18. 10. 2021.

Preminuo legendarni Ken Norton

Njegov sin Ken Norton mlađi, koji je trener Sijetl Sihoksa u NFL ligi, rekao je da je bivši bokserski šampion preminuo u srijedu u domu za njegu starijih lica.

Norton je posljednjih godina bio u teškom zdravstvenom stanju, poslije serije moždanih udara.

„Borio se dvije godine. Siguran sam da je sada u raju, sa ostalim velikim bokserima. Volioo bih da čujem njihove razgovore“, rekao je Alijev bivši menadžer Džin Kilroj.

Norton se 1973. godine u San Dijegu borio protiv Muhameda Alija i niko mu nije davao velike šanse za pobjedu. Njegov stil i taktika zbunili su Alija, koji je boksovao uz velike bolove, pošto mu je Norton slomio vilicu u početnim rundama. Norton je tada pobijedio podeljenom odlukom sudija. Prije toga, Ali je izgubio samo od Džoa Frejzera 1971. godine.

„Ali je mislio da će to biti laka borba. Ali, Norton je bio neuobičajen bokser. Umesto da udarce zadaje odozgo, kao većina boksera, on je spuštao ruku i zadavao kratke direkte“, rekao je Kilroj.

Kilroj je dodao da je Norton poslije borbe posjetio Alija u bolnici i da ga je Ali pohvalio, rekavši da je veliki borac i da više nikada neće da boksuje protiv njega.

Oni su poslije toga boksovali još dva meča, u kojima je Ali pobijedio podjeljenim odlukama sudija. Posljednji meč boksovali su 1976. godine u Njujorku na stadionu Jenkija, u noći kada je policija štrajkovala i kada su se mnogi u publici brinuli za svoju bezbjednost.

Kilroj je rekao da između Alijem i Nortonom nikada nije bilo mržnje i da su tokom godina postali dobri prijatelji, ali da je Norton uvijek verovao da je pobijedio u sva tri meča.

Norton je osvojio titulu svjetskog šampiona u teškoj kategoriji u WBC verziji pobjedom protiv Džimija Janga, 1977. godine. On je tokom karijere nosio nadimke ’Crni Herkul’ i ’Razbijač vilice’, javile su agencije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender