24. 10. 2021.

Saradnja tužilaštava Srbije i BiH

Delegacije su predvodili glavni tužioci iz Srbije i BiH, Vladimir Vukčević i Goran Salihović.

Predstavnici Tužilaštva BiH upoznali su kolege iz Srbije da su pokrenute aktivnosti na traženju žrtava ratnog zločina, Bošnjaka državljana Srbije koji su oteti iz voza u Štrpcima 1993. godine, a za čije se posmrtne ostatke pretpostavlja da se nalaze na području Višegrada.

Nakon što je tužilaštvo iz Srbije dostavilo informaciju o mogućoj lokaciji na kojoj se nalaze posmrtni ostaci žrtava zločina u Štrpcima, izvršene su provere i u blizini te lokacije su pronađeni određeni posmrtni ostaci za koje će nakon analize biti utvrđeno kome pripadaju. Tužilaštvo BiH je obećalo punu pomoć i saradnju za pronalazak posmrtnih ostataka žrtava iz Štrpca, ekshumaciju i identifikaciju.

Tužioci su razgovarali i o predmetima “Dobrovoljačka ulica” i “Tuzlanska kolona”. Predmet “Tuzlanska kolona” ustupljen je na procesuiranje Bosni i Hercegovini, a dogovoreno je proslijeđivanje preostalog djela predmeta BiH koji se odnosi na isti slučaj.

Dogovoreno je da će Tužilaštvu iz Srbije uskoro biti predati dokazni materijali u dva predmeta ratnog zločina na području Srebrenice. U oba predmeta su podignute optužnice, a optuženi se nalaze na teritoriji Srbije.

Predstavnici Tužilaštva za ratne zločine Srbije iznijeli su svoja saznanja o sprovedenim aktivnostima vezanim za provjeru mjesta boravka većeg broja osumnjičenih za ratne zločine, koji se nalaze na teritoriji Srbije.

Takođe, tužioci iz Beograda su izrazili zahvalnost udruženjima žrtava iz Srebrenice za davanje saglasnosti i podršku u procesuiranju optuženih za zločine koji se nalaze u Srbiji.

Glavni tužilac Srbije Vladimir Vukčević je ocijenio da je “saglasnost i podrška srebreničkih žrtava, veliki pomak i predstavlja izraz povjerenja za Tužilaštvo za ratne zločine Srbije”. “To je jedan od bitnijih koraka u procesu uspostavljanja vladavine prava i pomirenja u regionu”, rekao je Vukčević.

Predstavnici Tužilaštva BiH su kazali da se proces ekshumacije na lokalitetu deponije smeća u sarajevskom naselju Buća Potoku nastavlja, gdje se pretpostavlja da se nalaze tijela ubijenih Srba tokom rata 90-tih godina u Sarajevu.

Ocijenjeno je da je zajednička saradnja u okviru Protokola važna za uspostavljanje vladavine prava u regionu, a saradnju podržavaju i institucije EU u procesu evropskih integracija dvije zemlje.

Delegacija iz Srbije boravi u trodnevnoj radnoj posjeti Tužilaštvu BiH.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender