15. 08. 2022.
Radi se na procesuiranju ratnih zločina nad Srbima

Ponovo otvaramo Srebrenicu i Štrpce

Srbija je dobila mogućnost da traži predmete i informacije pošto je potpisan Protokol o saradnji tužilaštva Srbije i BiH.

– Mi sami odlučujemo o tome šta ćemo tražiti, to je jedna velika banka podataka. Ideja je da možemo tražimo jedan dio tajnih informacija, a onaj drugi viši stepen moći ćemo da dobijemo tek kada Haški tribunal bude zatvoren, ali mi ćemo moći da uđemo u sudske procese direktno s dokazima Tribunala – rekao je Vekarić za Radio-televiziju Srbije.

On je ukazao da Tužilaštvo sada “ide na dva velika predmeta – Štrpce i Srebrenicu”, koji će, prema njegovim riječima, biti otvoreni na najbolji mogući način. Vekarić je istakao da se se slučaj otmice i ubistva ljudi iz voza u Štrpcima mora ispitati do kraja, navodeći da je u zločinu učestvovalo više od 20 osoba i da bi svi oni trebalo da budu procesuirani, a ne samo Milan Lukić.

Komentarušići podršku udruženja žrtava “Majke Srebrenice”, Vekarić je kazao da je to za srpsko tužilaštvo veliko priznanje, ali i obaveza. Vekarić je istakao i da je veoma zabrinjavajuće što za 14 godina nije donijeta ni jedna presuda za zločine na Kosovu i dodao da je katastrofalno to što se dešava sa svjedocima.

On je naveo da ratni zločin ne zastarjeva i da postoji mogućnost da neka druga vlast ponovo otvori slučaj zločina za koje je bivši komadant OVK-a Fatmir Ljimaj oslobođen.

Izvor: RTS

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender