24. 09. 2021.
Akcija “Poskok”:  Uhapšeno 10 lica

”Birač”: Dva izvještaja protiv šest državljana Litvanije

Vasić je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je prva prijava podnijeta protiv četiri državljana Litvanije za nenamjensko trošenje sredstava Investiciono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpske koja su bila namijenjena za dodatno zapošljavanje u iznosu od 19,4 miliona KM.

“Firma kojoj su pomenuta sredstva bila namijenjena – Energolinija Zvornik, pretrpjela je štetu od 11,3 miliona KM”, istakao je Vasić.

On je dodao da je istragom pouzdano utvrđeno da ovaj novac nije trošen za dodatno zapošljavanje, već u neke druge svrhe, odnosno da je sa dijelom ovih sredstava rješavano pitanje grijanja koje je sa gasa prevođeno na druge energente.

Direktor Policije Republike Srpske je naglasio da se druga prijava odnosi na prodaju sekundarnih sirovina, odnosno željeza, za šta su prijavljena dva državljana Litvanije, dok pričinjena šteta iznosi oko 2,6 miliona KM.

Vasić je naveo da su sekundarne sirovine prodate preduzećima koja imaju sjedište na prostoru Zvornika, ističući da je u ovom slučaju problem zatp što naplata nije išla preko računa, već u gotovini.

On je podsjeti da je istraga u vezi sa Fabrikom glinice “Birač”, koja ima međunarodni karakter, veoma široka i da može potrajati još mjesecima.

Vasić je dodao da Policija Republike Srpske u ovom momentu ne može govoriti o imenima državljana Litvanije protiv kojih su podnesene prijave.

On je naglasio da u ovom dijelu istrage nisu obuhvaćena domaća lica koja su pomagala izvršiocima kriminalne radnje, ali da će u ostalim dijelovima istrage sigurno biti lica koja su u “Birču” radila određene odgovorne poslove i mogla da znaju da se određene stvari ne realizuju kako treba.

“U krajnjem slučaju, znali su da se roba u vrijednosti od nekoliko miliona KM mjesečno izvozi, a da na račun preduzeća novac ne dolazi”, ocijenio je Vasić.

On je dodao da će policija moći da govori o pozicijama na kojima su ta lica bili kako koja prijava bude dolazila, ali ne i o imenima.

Vasić je ocijenio da je neophodno obezbijediti mehanizme kontrole unutar Direkcije za privatizaciju koji će onemogućiti da se firma potkrada u dužem periodu, sredstva prebacuju u druge države i da se ugovori ne poštuju.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender