Devet uslova Berlina za Srbiju

Berlin je spremio listu od devet zahtjeva na kojima insistira da budu ugrađeni u pregovarački okvir za Srbiju, a koji bi EU trebalo da usvoji u decembru.

Prema saznanjima “Novosti”, četiri ključna zahtjeva

“njemačkog paketa”, a koji je podržala i Velika Britanija, su sljedeći:

* Da se pored poglavlja 23. i 24. odmah otvori i poglavlje 35. (Kosovo), kao i da se ova tri “odsjeka” posljednja zatvore

* Da se primijene sve tačke Briselskog sporazuma, a da Beograd konstantno, na terenu, dokazuje da neće ometati Prištinu u procesu evropskih integracija

* Da Beograd i Priština potpišu sporazum o dobrosusjedskim odnosima pre punopravnog članstva u EU

* Da se pregovori suspenduju u bilo kom momentu, ukoliko Beograd oklijeva ili prekine sprovođenje preuzetih obaveza.

Preostalih pet tačaka, manje-više, preslikavaju Deklaraciju o Srbiji, koju je Bundestag usvojio 27. juna, gdje se traži uspjeh lokalnih izbora, potpuno uklanjanje paralelnih struktura na sjeveru, slobodno kretanje kosovskih carinika, nastavak reforme pravosuđa i borba protiv korupcije, pomirenje u regionu i vidljiv napredak u otkrivanju i gonjenju počinilaca paljenja njemačke ambasade 2008. godine.

NJemačko-britanski papir, koji je sročen na dvije strane, kako saznaje list, proslijeđen je državama članicama EU i trenutno se o njemu vode razgovori u Evropskom savjetu.

Postojanje njemačko-britanske inicijative potvrdio je i Aleksandar Šokenhof, funkcioner CDU, koji je poručio da Srbija još nije ispunila uslove za početak pregovora.

Prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić uzvratio je da je “Srbija uradila neke stvari za koje Šokenhof, izgleda, nije saznao, a da ono malo što nije ispunjeno nije krivica Beograda”.

Šef diplomatije Srbije Ivan Mrkić poručio je da je Vlada koncentrisana na normalizaciju prilika na Kosovu i sprovođenje Briselskog sporazuma, a da poruke koje stižu iz Berlina ne doživljava kao nove uslove ili prijetnje.

– Ono na čemu će Berlin očigledno insistirati da uđe u pregovarački okvir već je definisano Deklaracijom Bundestaga. Taj dokument je obavezujući i za buduće vlade – precizirao je Milan Pajević, bivši šef Kancelarije za EU.

Izvor: Večernje novosti

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender