Haveljuk: Nacionalne manjine na popisu da se izjasne kako se osjećaju

Na popisu stanovništva u oktobru pripadnici nacionalnih manjina treba da se izjasne onako kako se osjećaju i kojoj nacionalnoj manjini pripadaju i time će se zvanično definisati koje nacionalne manjine žive u BiH i Republici Srpskoj, rekao je predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Stevo Haveljuk.

Prema njegovim riječima, Srpska štiti položaj i ravnopravnost 17 pripadnika nacionalnih manjina – Albanaca, Crnogoraca, Čeha, Italijana, Jevreja, Mađara, Makedonaca, Nijemaca, Poljaka, Roma, Rumuna, Rusa, Rusina, Slovaka, Slovenaca, Turaka i Ukrajinaca.

Haveljuk je u uvodnom izlaganju na okruglom stolu “Popis stanovništva 2013. godine i nacionalne manjine” rekao da pripadnici nacionalnih manjina neće trpjeti bilo kakve posljedice ili sankcije u vezi sa tim kako će se izjasniti na popisu.

On je podsjetio da su Zakonom o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina Republike Srpske uređena prava i obaveze pripadnika nacionalnih manjina i organa vlasti da se poštuju i štite, čuvaju i razvijaju etnički, kulturni, jezički i vjerski identitet svakog pripadnika nacionalne manjine, koji je državljanin BiH i Republike Srpske.

Haveljuk je podsjetio da se nacionalnim manjinama smatra dio stanovništva koji ne pripadaju nijednom od konstitutivnih naroda.

Okruglom stolu, koji je održan u Jevrejskom kulturnom centru “Hram mira” u Doboju, prisustvovali su predstavnici dobojskog popisnog tima i udruženja nacionalnih manjina, te predstavnici više nevladinih organizacija i udruženja građana iz Doboja.

Okrugli sto održan je u organizaciji Saveza nacionalnih manjina regije Doboj, a u saradnji sa Savezom nacionalnih manjina Republike Srpske.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender