02. 08. 2021.

Meklaren želi Alonsa

Ferari je prošle nedjelje potvrdio da će se Kimi Raikonen sledeće sezone pridružiti Alonsu u timu, umjesto Felipea Mase.

Međutim, iako je Španac istakao zadovoljstvo zbog Raikonenovog povratka u Ferari, čini se da situacija u italijanskoj timi više nije idealna za njega, a Meklaren želi to da iskoristi.

Upitan da li želi da se dvostruki svjetski šampion vrati u Meklaren, čije boje je branio 2007. godine, šef ekipe Martin Vitmarš je rekao:

“Da, svaki tim bi to želio. On je najbolji vozač u Formuli 1. Ne znam kakva je njegova situacija oko ugovora, vjerujem da je vezan za Ferari”.

Ukoliko Meklaren uspije da privoli Alonsa, on bi u timu zamijenio Meksikanca Serhija Peresa i bio timski kolega Džensona Batona, koji ima ugovor.

Alonso ima ugovor sa Ferarijem do 2016, ali su se poslednjih nedjelja pojavile varnice između tima i Španca. Prvi čovjek italijanske ekipe Luka Di Montecemolo javno je kritikovao 32-godišnjeg Alonsa poslije njegovih komentara o bolidu. Takođe, doveden je Raikonen, što sigurno nije po Alonsovoj volji, znajući njegova iskustva sa timskim kolegama koji su mu po vozačkim sposobnostima gotovo jednaki.

Alonso je izjavio da je srećan zbog Raikonenovog dolaska, ali isti sigurno prijeti njegovoj liderskoj poziciji u timu. Razlog za to je što se Finac sigurno neće zadovoljiti sporednom ulogom, kakvu je u posljednje četiri sezone imao Masa.

formula

Dobro obavješteni izbori ističu da je Meklaren već poslao ponudu Alonsu i da u timu vjeruju da bi zajedno sa Batonom učinio postavu tog tima najjačom u šampionatu. Međutim, u ovom trenutku nije poznato da li je to uopšte izgledno, zbog brojnih prepreka, među kojima je i ugovor sa Ferarijem.

Svakako, da bi se on raskinuo moraće da mu prethode pregovori, a zanimljivo je da je Alonso uspio da učini baš to 2007. godine sa Meklarenom. Tada je imao trogodišnji ugovor sa britanskim timom, ali ga je napustio već poslije jedne sezone zato što u Meklarenu, koji je tada vodio Ron Denis, nisu željeli da se odluče za jednog vozača, već da to on i Luis Hamilton riješe na stazi. Tada su obojica ostali bez titule koja je otišla u Raikonenove ruke, a on je tako ostao posljednji Ferarijev svjetski šampion do danas.

Alonso u Ferariju zarađuje 28 miliona evra godišnje, ali u slučaju prelaska u Meklaren njegova plata ne bi bila problem, zato što bi on stigao u ‘paketu’ sa španskom bankom Santander, koja bi to pokrila.

Ukoliko Meklaren ne uspije da nagovori Alonsa da se vrati, ima nekoliko mogućnosti za Batonovog timskog kolegu naredne godine. Prva opcija je da Peres ostane ili da u redove britanske ekipe dođu Niko Hilkenberg ili Pol di Resta. Tim takođe ima i dvojicu mladih vozača pod svojim ugovorom – Danca Kevina Magnusena i Belgijanca Štofela Fanrorna, koji se takmiče u Formuli Reno.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se ovog vikenda Velikom nagradom Singapura, javlja B92.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender