23. 09. 2021.

Prebacuju dijasporu u stalno nastanjeno stanovništvo

Plakatima se apeluje da prilikom popisa dijaspora ne popunjava popisnicu “P-1 IN” preko interneta “prije nego što provjere da li spadaju u definiciju dijaspore” po članu 40. Zakona o popisu.

“Ako živite u inostranstvu i imate namjeru da se nekada vratite i ako tokom godine dolazite redovno u BiH s namjerom da tu živite, onda ne spadate u klasičnu definiciju dijaspore”, piše na plakatu, prenosi “Glas Srpske”.

Organizacija “Global BiH netvork” je, takođe, izradila i internet potral koji je skoro identičan zvaničnoj stranici o održavanju popisa, na kojoj je istaknut faksimil popisnog lista i detaljno uputstvo šta treba reći popisivaču i šta on treba da piše u koju rubriku, a sve s ciljem da se poveća broj stalno nastanjenih Bošnjaka u BiH.

U okviru agresivne kampanje islamskih zajednica i bošnjačkih udruženja iz dijaspore na internetu je dostupna i “Bošnjačka himna za popis 2013”, gdje se u video-spotu pjesme u stilu ilahija i kasida daju instrukcije Bošnjacima kako da se izjašnjavaju.

Autor teksta i muzike je član Asocijacije “Mostovi prijateljstva BiH – Zenica” Mujo Aganović.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković ocijenila je da je riječ o negativnoj i agresivnoj kampanji koja se ne može zabraniti, iako je riječ o instrukcijama za netačno popunjavanje obrazaca.

Izvor: Glas Srpske

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender