Prostorom za mlade moraju upravljati mladi

Otkako se desilo preuzimanje, prestala je i većina aktivnosti u Domu omladine, a posebno posećeniji događaji poput koncerata, dok se prostor trenutno izdaje na zahtjev omladinskih i drugih organizacija. Rezultat je – mnogo gore stanje nego što je bilo prije preuzimanja, manje dešavanja u gradu i znatno manja poseta i interesovanje mladih za dešavanja u ovom prostoru koji je namjenjen upravo njima. Međutim, nadležni kažu da će se to uskoro promjeniti.

Promjene su neophodne

– Na narednoj sjednici, koja će se održati 30. septembra, jedna od tačaka biće usvajanje Omladinske politike, a poslije toga, jedan od prvih ciljeva biće stavljanje Doma omladine u punu funkciju. Otkako je grad preuzeo upravljanje od OS, aktivnosti u Domu se provode po zahtjevima udruženja i organizacija koje u tom prostoru organizuju događaje. Naša namjera je da sljedeće godine imamo osobu koja će biti upravnik Doma, ali takođe i programski savjet, koji će planirati aktivnosti. U savjetu bi morali da budu zastupljeni svi profili omladinskih organizacija, koji bi sarađivali sa upravnikom na kreiranju programa i događaja – kaže Ljiljana Radovanović.

Podsetimo, grad Banjaluka je početkom godine preuzeo upravljanje domom, kojim su do tada upravljali članovi Omladinskog savjeta. Ova organizacija nije obavila registraciju i uskladila svoju organizaciju sa novim zakonom. Naime, Zakon o omladinskom organizovanju definiše da članice lokalnih omladinskih savjeta mogu biti upisane u Omladinski registar isključivo kao omladinske organizacije. Što znači da moraju imati minimalno dve trećine mlađih od 30 godina, kao i da sva lica u organima upravljanja moraju biti mladi, što nije bio slučaj kada je u pitanju OS Banjaluke. Umjesto reorganizacije i registracije, članovi OS su tražili mjenjanje zakona a na kraju se desilo da je upravljanje Domom preuzeo grad.

U funkciji do 2014. godine

Ipak, i u gradskoj upravi priznaju da je dio posla oko organizacije većih događaja, koncerata, kontakata sa menadžerima i bendovima – rađen prilično dobro u vrijeme dok je Domom upravljao OS, što se najbolje vidjelo po posjeti.

– Ekipi iz Omladinskog savjeta se mora priznati da su kvalitetno radili. Do preuzimanja nije ni došlo zbog njihovog lošeg rada, nego zbog toga što svi mi moramo da poštujemo zakon na prvom mjestu.Nemamo ništa protiv da i oni ponude svoj program, samo hoćemo da se bude po zakonu, a planiramo i da uključimo dio ljudi koji su bili u Omladinskom savjetu. Već u 2014. godini, plan je da Dom omladina vrati svoju funkciju kao prostor gde mladi mogu da dođu i provedu kvalitetno vrijeme – kaže Radovanovićeva.

Manjak dešavanja

U naredne dvije godine zbog renoviranja neće biti koncerata na ljetnjoj pozornici Kastela, a i bez “pauze” u Domu omladine, Banjaluka važi za mjesto, osim Demofesta, gdje se mnogo toga i ne dešava, kada su u pitanju kvalitetni koncerti. Nekoliko lokala koji organizuju koncerte, cijenama ulaznica, organizacijom i cijenama pića uglavnom odbijaju veći broj mladih, što im i odgovara jer nemaju kapaciteta za posjećenije događaje. Bez funkcionalnog i organizovanog Doma omladine ni domaći bendovi nemaju prostor gdje bi mogli da organizuju nešto više od sporadičnih svirki po lokalima, što je svakako nedovoljno za grad veličine Banjaluke.

/Press RS/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender