Protiv Sanadera i peta optužnica

To je peta optužnica protiv bivšeg premijera koju je potvrdio sud.

Nedavno je na zagrebački sud stigla i šesta optužnica protiv bivšeg premijera, koja ga tereti da je HEP oštetio za 650 miliona kuna, podstičući Mravka da šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju prodaje struju ispod tržišne cijene.

Na sudu se pojavio samo Mravak, koji se nalazi na izdržavanju kazne u Lipovici, a na sud nisu došli Sanader, koji zatvorsku kaznu izdržava u Remetincu i Ježić koji, kako su prenijeli hrvatski mediji, ima zdravstvenih poteškoća.

“Sud je potvrdio optužnicu uprkos tome što dvojica optuženika nisu pristupila sjednici, što je bilo moguće prema Zakonu o krivičnom postupku”, rekao je novinarima nakon sjednice sudskog vijeća Branko Šerić, advokat Ivana Mravka, koji je na sud doveden iz Lipovice, gdje izdržava kaznu od godine i po zbog traženja mita za HDZ.

Šerić je dodao da je Mravak, izjasnivši se o krivici, prihvatio svoj dio odgovornosti.

“Moj klijent je ostao konzistentan svojim dosadašnjim iskazima, kojima je opisao događenje u vezi s isporukom struje Diokiju i Dini Petrohemiji te oko kredita koji je HEP dao Diokiju”, rekao je Šerić.

Spis će nakon formiranja biti dodijeljen u rad raspravnom vijeću koje će potom zakazati pripremno ročište na kojem će se odlučivati o dokaznim prijedlozima i datumu početka suđenja.

Šerić očekuje da bi pripremno ročište moglo biti zakazano za mjesec i po do dva mjeseca.

Gotovo ista optužnica već je bila na sudu prošle godine, ali ju je tužilaštvo samo povuklo i nakon godinu dana, u maju, vratilo dopunjenu novim vještačenjima.

Sanader se tom optužnicom tereti da je s Ježićem 2008. podsticao Mravka da Ježićevim firmama smanji cijenu struje i isplati milionsku pozajmicu. Kako je pozajmica od 15 miliona kuna, koju je Mravak navodno odobrio bez znanja uprave u završnici ipak vraćena, HEP je u toj aferi oštećen za 3,8 miliina kuna.

Kupovinom struje ispod tržišne cene Dioki je, po tvrdnjama tužilaštva, nezakonito “uštedio” 1,95 miliona kuna, a firma Dina Petrokemija 1,88 miliona kuna, javljaju agencije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender