Sedmi međunarodni simpozijum o obrazovanju i informatici

”Prosvjetni kadar Srpske, ali i zemalja regiona, relativno dobro poznaje mogućnosti informacionih tehnologija i novih oblika učenja, a ponešto i primjenjuju, iako to nije na nivou koji bi mi željeli”, naveo je akademik Danilović.

Danilović je i predsjednik Programsko-organizacionog odbora simpozijuma o primjeni informaciono-komunikacionih tehnologija u obrazovanju, koji se danas i sutra održava u Banjaluci.

Riječ je o Sedmom međunarodnom simpozijumu, posvećenom ovoj temi, čiji je domaćin Filozofski fakultet u Banjaluci.

Prema Danilovićevim riječima, prelazak u vijek nove tehnologije izaziva promjenu ponašanja, načina obrazovanja i cijelog sistema vaspitnog rada u školama.

“Ističe se potreba da svako društvo treba da bude obrazovano. To društvo ne treba da prihvata nove informacije, nego da pokušava da te informacije pretvori u nešto konkretno, korisno, što se može upotrijebiti”, naglasio je Danilović.

On je dodao da, za razliku od vremena kada je za 30 đaka bio dovoljan samo jedan profesor, sada obrazovanje podrazumijeva i učenje na daljinu, paralelno školovanje, upotrebu televizije i mnogih informacionih tehnologija.

“Sad je trenutak da vidimo šta sve podrazumijeva nova tehnologija, kakav je naš sistem, koje su njegove perspektive, šta da tražimo od našeg sistema obrazovanja i kako da se prilagodimo promjenama”, naveo je Danilović.

On je istakao da treba naći način da se prilagodi promjenama koje donosi novo vrijeme, ali i da se sačuvaju tradicije, sistem vrijednosti i način življenja.

Prodekan za naučno-istraživački rad Filozofskog fakulteta u Banjaluci Srđan Dušanić rekao je da će na simpozijumu biti 57 izlaganja, kao i da su učesnici iz desetak zemalja, što govori o značaju skupa, koji je prepoznat u regionu.

Osim Filozofskog fakulteta, organizatori simpozijuma “Tehnologija, informatika i obrazovanje – stanje i problemi, ciljevi i mogućnosti, promjene i perspektive” su Institut za pedagoška istraživanja iz Beograda i Centar za razvoj i primjenu nauke, tehnologije i informatike iz Novog Sada.

Prvi simpozijum održan je 1999. godine i bio je posvećen tehničkom i tehnološkom obrazovanju i evropskim dimenzijama u obrazovanju.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender