26. 09. 2021.

Srbija će pomoći Republici Srpskoj u izgradnji “Južnog toka”

Mihajlovićeva je, nakon susreta sa ministrom industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željkom Kovačevićem u Vrnjačkoj banji, rekla da će resursi Srbije, na neki način, biti zajednički resursi sa Srpskom.

Ona je navela da su odnosi između Srbije i Republike Srpske iskreni i dobri, ali da bi se Sporazum o specijalnim vezama morao intezivnije koristiti.

“U oblasti energetike ima dosta prostora, jer se na tome nije radilo”, rekla je Mihajlovićeva, dodajući da govori prije svega o kapacitetima na Drini, ali da možda postoje i drugi projekti koji bi intezivirali tu saradnju.

Mihajlovićeva je rekla da će procedura za dobijanje dozvola za investitore koji žele da ulažu u izgradnju mini hidroelektrana u Srbiji biti znatno skraćena.

“Potencijalni investitori su do sada morali da dobiju 90 dozvola, a mi pokušavamo da ih svedemo na pet kako bi se njima olakšalo da realizuju svoje projekte u oblasti izgradnje mini hidroelektrana u Srbiji”, dodala je Mihajlovićeva.

Mihajlović i Kovačević učestvuju na Četvrtom međunarodnom energetskom forumu u organizaciji Centralnoevropskog foruma za razvoj /CEDEF/ u Vrnjačkoj banji pod nazivom “Voda – energija, efikasnost i održivost u jugoistopčnoj Evropi”.

Na ovom skupu nalazi se oko 300 učesnika iz devet zemalja – Italije, Rusije, Poljske, Slovenije, Makedonije, Belgije, Mađarske, Republike Srpske i Srbije.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender