Usvojene izmjene Zakona o PIO

Zakon su podržala 62 poslanika, niko nije bio protiv, dok je jedan poslanik bio uzdržan.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić rekao je u završnoj riječi da je skupštinska rasprava pokazala da je Vlada Republike Srpske pokazala visok stepen odgovornosti i razumijevanja prema socijalno ugroženom stanovništvu, među kojima se nalazi veliki broj penzionera.

Đokić je izrazio nadu da će penzijski sistem u Republici Srpskoj u narednom periodu ostati stabilan i da će penzije biti redovno izmirivane.

Poslanik SNSD-a Goran Lončarević ocijenio da je penzijski sistem u Republici Srpskoj stabilan i da se penzije posljednjih godina redovno isplaćuju.

Tokom rasprave u parlamentu Republike Srpske o Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju po hitnom postupku, Lončarević je rekao da je Vlada učinila veliki napor da dođe do planiranog povećanja penzija za 3,5 odsto.

Šef poslaničkog kluba PDP-a Zoran Đerić smatra da bez donošenja novog zakona o radu, borbe protiv korupcije i kriminala, privrednog razvoja i novog zapošljavanja neće biti mogućnosti za poboljšanjem materijalnog položaja penzionera u Srpskoj.

“Sa predviđenim povećanjem, prosječne penzije u Srpskoj neće dostići nivo iz 2009. godine kada su iznosile 319 KM, budući da je prosječna penzija u avgustu ove godine iznosila 311 KM”, rekao je Đerić.

Poslanik Milan Kovač iz SNSD-a replicirao je poslaniku Narodnog demokratskog pokreta Vojislavu Gligiću, tvrdeći da “širi demagogiju” izjavom da Vlada davanjem podsticaja za poljoprivredu ucjenjuje poljoprivrednike da plaćaju doprinose za PIO.

Gligić smatra neprihvatljivim ovakve paušalne ocjene, budući da ga Kovač “prvi put vidi u životu”. “Potrebno je da Kovač dobro prouči zakon i upozna se sa onim šta on donosi”, istakao je Gligić.

Poslanik Slavica Lukić iz SNSD-a demantovala je navode opozicije da je Fond PIO Republike Srpske dugoročno zadužen za 70 miliona KM, navodeći da je odlukom parlamenta Srpske Fond PIO zadužen za 50 miliona KM i da je 20 miliona KM prebačeno na zdravstvo.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić nakon izjglasavanja zakona zaključio je rad posebne sjednice.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se uštedama na pozicijama troškova za plate u javnom sektoru obezbijedio novac za povećanje penzija za 3,5 odsto u septembru, a u januaru iduće godine za još dva odsto.

“Kada se to preračuna i kada se tome doda godišnje usklađivanje, penzije će biti povećane za oko sedam odsto. Republika Srpska uspijeva da održi efikasnost penzionog sistema, uprkos teškim procesima u ekonomiji”, rekao je novinarima Dodik, koji prisustvuje posebnoj sjednici parlamenta Srpske.

On je istakao da povećanje penzija i plata znači da je ekonomija Srpske na putu oporavka i da se u ovoj godini može reći da je zaustavljena recesija, te da se očekuje do dva osto rasta bruto domaćeg proizvoda.

“Mnogi su u Srpskoj prije dvije godine govorili da je kolaps u penzionom sistemu i da se penzije neće isplaćivati, ali smo sve ovo vrijeme uspjeli održati nivo penzija i redovno ih isplaćivati”, naglasio je Dodik, napomenuvši da daje punu podršku politici Vlade i parlamenta Srpske u povećanju penzija.

On je naglasio da će se penzije redovno isplaćivati i biti u nivou sa povećanjem, te da će se iz budžeta obezbijediti sredstva od oko 30 miliona na godišnjem nivou.

“Potrebno je usvojiti navedene zakonske izmjene, a nakon toga daću i konkretan doprinos”, istakao je Dodik.

On je ocijenio da neke penzione stavke nisu za pohvalu.

“Podsjećam da je 40.000 penzionera redovno steklo penzije po godinama staža i starosti, dok su ih svi ostali vanredno stekli. Imate mnogo ljudi u Srpkoj koji prije otadžbinskog rata nisu imali nijedan dan penzionog statusa”, istakao je Dodik.

On je naveo da na ovom prostoru nije bilo vremena u kojem su nastavnici imali plate od 1.000 KM.

“U odnosu na 2005. godinu, od 60 do 150 odsto povećana su primanja u određenim oblastima, i to smatramo uspjehom”, zaključio je Dodik.

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske po hitnom postupku se razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PIO, kojim je predviđeno povećanje penzija u Srpskoj.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da je opredjeljenje za povećanje penzija u Republici Srpskoj izuzetno važan i hrabar korak za ovu vladu.
“Ono što će predstavljati stvarno povećanje penzija neće suštinski promijeniti život penzionera, ali je Vlada Republike Srpske odlučila da nemamo pravo da čekamo od penzionera da budu strpljivi”, rekla je Cvijanovićeva tokom rasprave u parlamentu Republike Srpske o Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju Republike Srpske.

Cvijanovićeva je rekla da se Fond PIO susreće sa ozbiljnim izazovima, ali da će nova Ekonomska politika podrazumijevati veću naplatu doprinosa.

Ona je podsjetila da je u Vladi Republike Srpske postignuta saglasnost o tome na koji način će se ubuduće ponašati prema penzionerima.

“Vlada je donijela odluku da će se povećanje penzija odvijati u dva koraka, i to na način da će od septembra ove godine penzije biti povećane za 3,5 odsto, a da se dodatnih dva odsto obezbijedi od januara naredne godine”, zaključila je Cvijanovićeva.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić rekao je da je povećanje penzija rezultat razgovora Vlade i Udruženja penzionera Republike Srpske, koji traju dugo.

“Prvo povećanje penzija bilo je u januaru ove godine za 1,2 odsto. Nakon toga se razgovaralo i procjenjeno je da se od septembra može predložiti povećanje od 3,5 odsto, a od januara za još dva odsto i to bi bilo ukupno povećanje od oko sedam odsto, što je u vrijeme ekonomske krize čak i više nego što se finansijski može izdržati u našim uslovima”, rekao je Radojičić novinarima.

Predsjednik parlamenta Srpske je istakao da su penzije u regionu ili zamrznute ili ima problema sa njihovom isplatom, te da opozicija u svemu traži razlog da bude nezadovoljna.

Radojičić je naveo da se predstavnici PUP-a očito pregrupišu i pregovaraju s opozicijom, te da uglavnom glasaju protiv, bez obzira što su u parlamentu Srpske u Klubu poslanika sa Socijalističkom partijom.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender