30. 07. 2021.

Danas se obilježava Međunarodni dan mira

“Povodom ovog Međunarodnog dana mira obećajmo da ćemo učiti svoju djecu koje su vrijednosti tolerancije i međusobnog poštovanja. Investirajmo u škole i učitelje koji će graditi pošten i inkluzivan svijet u kome će različtiost biti prihvaćena. Borimo se za mir i branimo ga svim snagama”, poručio je generalni sekretar UN Ban Ki-mun, objavljeno je na sajtu UN.

Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), šef ukrajinske diplomatije Leonid Kožara, saopštio je, povodom Međunarodnog dana mira, da je obrazovanje od presudnog značaja za smanjenje tenzija, navodeći da je neophodno riješiti dugotrajne sukobe.

“Međunarodni dan mira pruža nam priliku da razmislimo na koji način možemo da pojačamo naš rad i ojačamo ideju mira među svim narodima, a to je od posebnog značaja za OEBS kao najveće regionalne organizacije za bezbjednost na svijetu”, istakao je Kožara u saopštenju.

Međunarodni dan mira je ustanovljen 1981. godine rezolucijom 36/67 Generalne skupštine UN na dan početka njenog zasednja, koji se održavao svake godine trećeg utorka u septembru. Prvi Dan mira je obilježen u septembru 1982.

Generalna skupština je 2001. jednoglasno usvojila rezoluciju 55/282, kojom je 21. septembar ustanovljen kao dan nenasilja i prekida vatre.

UN pozivaju sve nacije i narode da tokom današnjeg dana prekinu sukobe i obilježe ovaj dan kroz obrazovanje i informisanje javnosti o pitanjima koja se odnose na mir.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender