30. 11. 2021.

Finansiranje RTRS-a moguće i iz budžeta

Kao novina u ovom prijedlogu zakona, koji je utvrdila Vlada Republike Srpske na posljednoj sjednici, uvodi se da Narodna skupština Srpske imenuje članove Upravnog odbora /UO/ sa liste kandidata koju dostavlja nadležno skupštinsko tijelo.

Preciziran je postupak izbora predsjednika Upravnog odbora, način izbora u slučaju razrješenja člana UO, kao i rok za izbor novih članova odbora u slučaju isteka mandata.

Jedina razlika između nacrta i prijedloga ovog zakona ogleda se u dopuni člana 8 novim stavom 3, kojim je predviđeno da se, u slučaju kada RTRS raspolaže pokretnom imovinom do 50.000 KM godišnje, nije potrebno pribavljati saglasnost Narodne skupštine Republike Srpske.

Razlozi za donošenje zakona sadržani su u potrebi utvrđivanja dodatnih izvora finansiranja redovne djelatnosti RTRS-a, s obzirom da je uočen pad prihoda ostvaren naplatom RTV takse, kao i prihoda od marketinga, navodi se u obrazloženju ovog prijedloga zakona.

Narodna skupština Republike Srpske razmatraće prijedlog izmjena i dopuna Zakona o RTRS-u na redovnoj sjednici 1. oktobra.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender