15. 08. 2022.

Banjaluka: Ugrožena nastava za 620 učenika

Direktor škole Tatjana Vilendečić je istakla da je glavni problem u pronalaženju izvođača radova, koji će sa raspoloživim novcem izvršiti neophodne popravke.

Dodala je da ako se ti radovi ne obave u oktobru odvijanje nastave za 620 učenika u ovoj školi će biti ugroženo.

– U oktobru se jedino možemo nadati lijepom vremenu i u tom periodu možemo nešto i raditi. Poslije toga sigurno ništa neće biti moguće bez obzira da li imamo novac ili ne – rekla je Vilendečićeva i dodala da pokušavaju pronaći izvođača putem konkurentskog zahtjeva.

– Zahtjev je poslat 18. septembra i svi zainteresovani imaju sedam dana da dostave ponude. Poslije toga komisija za javne nabavke će razmatrati ponude i ona sa najnižom cijenom i najprihvatljivijom ponudom će biti prihvaćena, ali ostaje neizvjesno da li će te ponude odgovarati sredstvima koje mi možemo da izdvojimo – rekla je Vilendečićeva istakavši da na raspolaganju imaju 50.000 maraka.

– Po ovom proračunu koji smo naknadno dobili od opštine vjerovatno će biti potrebna neka dodatna sredstva, ali nije to nešto značajno – pojasnila je Vilendečićeva.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Borik jedan Rade Trivić je rekao su tražili od nadležnih da se problemi trajno riješe, a ne privremenim krpljenjem.

– Svoje mišljenje bi trebalo da daju stručnjaci, odnosno da li je objekat za upotrebu ili ne. Ako je u trošnom stanju i ako se svake godine nešto ulaže, to je bacanje para – kaže Trivićeva.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS poručuju da su za popravku krova i elektroinstalacija u OŠ “Vuk Stefanović Karadžić” u Banjaluci odobrili 40.000 maraka kako bi učenici mogli bezbjedno da pohađaju nastavu. Dodaju da je za proceduru oko pronalaska izvođača radova zaduženo rukovodstvo škole. U proces sanacije su se uključile i gradske vlasti koje su prema riječima načelnika Odjeljenja za komunalne i stambene poslove Zorana Novakovića izdvojile 10.000 KM. Zdravstvena inspekcija Odjeljenja za inspekcijske poslove je utvrdila da krov škole prokišnjava te da je prije početka školske godine potrebno sanirati oštećenja, što nije učinjeno zbog nedostatka sredstva.

Područna škola

Vilendečićeva je istakla da velikih problema imaju u područnoj školi u naselju Česma.

– Stotinu učenika nastavu pohađa u dvije učionice i idu u tri smjene, a prvačići dolaze u međusmjenu. Poseban problem imaju učenici koji dolaze u drugu smjenu, koja zbog toga kasnije počinje, pa se kasno vraćaju kući – objasnila je Vilendečićeva.

/Glas Srpske/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender