Estrada se širi kao ambrozija!

– Zahtevam da svaki korak u tom procesu bude javan, dakle izložen oku medija čime će upravni odobori u pravom smislu reči preuzeti javnu odgovornost za svoj izbor – kaže on za “Politiku”, u prvom intervjuu otkako je stupio na dužnost ministra.

Na pitanje šta javnost može da očekuje u nečemu što sad već postaje slučaj Narodni muzej, ali i Muzej savremene umjetnosti, on kaže da Ministarstvo nije preduzimač i neće raspisivati građevinske tendere.

– Ako se nastavi ta praksa, neće me čuditi da me neko za godinu dana pita koliko je ministarstvo kulture i medija izgradilo kilometara puta i zašto nije – kaže on.

Taj zadatak, kako je dodao, na sebe će preuzeti institucije kulture, koje će na taj način preuzeti svoj dio odgovornsoti, dok je Ministarstvo tu da im pomogne i zahtjeva da srpsko kulturno blago bude dostupno građanima.

On je još dodao da o glomaznosti institucija kulture danas najvise govore estradni menadžeri, “inače vrlo neglomazni tipovi – institucije s jednom tašnom i bogatim telefonskim imenikom”.

-Da bismo danas uopšte počeli da razmišljamo o kulturi u Srbiji, moramo da je razlikujemo od estrade. Jer gde god je kultura u povlačenju, tu se kao ambrozija na njenom mestu i u njenim budžetima pojavljuje estrada – kaže ministar Tasovac.

– Naravno nemam ja ništa protiv estrade, samo znam da, kad vidim da su pevači za nastup na nekom gradskom trgu plaćeni iz republičkog ili lokalnog budžeta za kultru, u tom gradu kulturne institucije ne rade svoj posao, bilo zato što nemaju sopstvene projekte, bilo zato što te projekte nije imao ko da prepozna – naglašava Ivan Tasovac.

I to je naravno, pitanje nepostojanja sistema i institucija kulture, što se na kraju, dodao je Tasovac, završava tako što pitanje od državnog značaja postaje izjava nekog iz Farme i što nam pitanje ličnog prestiža postaje fotografija u novinama s nekom estradnom zvezdom.

Na pitanje da li razmislja o ukidanju nacionalnih penzija, on kaže da je izostanak javnog rada Komisije za dodjelu nacionalnih penzija najbolji primjer kako se jedna odlična ideja može pretvoriti u svoju suprotnost.

Izvor: Politika

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender