27. 09. 2021.

Domaća estrada: Nadimci i umjetnička imena u interesu karijere

Najupečatljiviji primjer sa prostora eks-Jugoslavije svakako je legenda domaćeg roka Dado Topić, koji se u javnosti nikada nije pojavljivao pod svojim pravim imenom – Adolf, ne želeći da ga bilo ko poistovećuje sa čuvenim njemačkim diktatorom. Inače, Dado je ime Adolf dobio je po porodičnom prijatelju i krštenom kumu Jevrejinu Adolfu Konigu.

– Moj otac nije bio u partiji, a meni nije bilo lako odrastati s imenom Adolf. Svi su me pitali što mi je tata radio tokom rata – rekao je Dado prije nekoliko godina u jednom intervjuu.

dado topic

Možda slične motive za promjenu svog imena u javnosti imao je i proslavljeni srpski vaterpolista i novopečeni ministar sporta Vanja Udovičić, kome je u matičnoj knjizi rođenih upisano ime Franjo:
– Zbog svog imena imao sam problema u školi. Zadirkivali su me, bilo je i fizičkih okršaja, poslije čega su moji roditelji odlučili da me zaštite od svega. Tako sam na prelasku iz osnovne u srednju školu promjenio ime – ispričao je svojevremeno Udovičić.

udovicic

I ptice na grani znaju da je folk zvijezda Fahreta Jahić, još u vrijeme dok je nastupala sa grupom “Slatki greh”, potisnula ime u nadimak Lepa Brena, a ovom nadimku lično je kumovao sadašnji direktor “Grand produkcije“ Saša Popović. No, sudeći prema vrtoglavom uspjehu i besprijekornoj karijeri, Brena nije pogriješila kada je sebi izabrala estradni nadimak.

brena

I izvođač čuvenog evergrina “Odiseja” Leo Martin, to jest Miloš Jović, na predlog tadašnjeg menadžera svojevremeno je promjenio ime. Nekrunisana kraljica narodne muzike Lepa Lukić proslavila se pjesmom “Od izvora dva putića”, koja je postala veliki hit u cijeloj eks-Jugoslaviji. Prije nego što je i snimila svoj prvi album, nekadašnja Lepava Musović preko noći je postala poznata po svom pseudonimu, kojem je ostala vjerna sve do današnjih dana.

lepa

Snežana Berić, asistent na “Megatrendu”, mnogo prije nego što je počela da edukuje studente proslavila se solidnom muzičkom karijerom, i to pod imenom Ekstra Nena. Među onima koji su promjenili svoja imena zarad karijere ističu se još i braća Hamit i Gazmen Đogaj (Đole i Gagi Đogani), Radojka Adžić (Dara Bubamara), Nenad Janković (Nele Karajlić), Velibor Miljković (Toni Montano), Funta Luga (Izvorinka Milošević), Buba Miranović (Biljana Bosiljčić) i mnogi drugi.

dara

Čim je stigla iz Priboja u prestonicu, tadašnja Gordana Nadežda Polić postala je Ana Bekuta. Na nagovor saradnika ime je promijenila u kratko i zvučno, a uvijek se prepričava među estradom anegdota kako su se pri njenom rođenju kumovi posvađali oko imena, pa su joj roditelji dali čak dva: Gordana i Nadežda, kako bi ispoštovali obe strane.

ana bekuta

/Alo/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender