Književni susret pjesnika pred Vukovom kućom

Domaćin skupa i književnik iz Loznice Ljubomir Ćorilić je rekao da je tradicionalni običaj te književne smotre da pisci izgovaranjem jedne svoje pjesme ili djela književnog teksta na pragu Vukove kuće, zapravo na simboličan način plaćaju kartu za ulazak u njegov dom.

Stihove su kazivali Alisija Aza Kampos iz Španije, Kristina Rita Molnar iz Mađarske, Babken Simonjan iz Jermenije, Silvija Monros Stojaković i Janko Vujinović iz Srbije, kao i članovi lokalne književne zajednice Udruženja književnika Srbije.

Ćorilić je rekao da će književnici imati priliku da se upoznaju sa blagom srpske književnosti i jezika, koje je kao svoju zaostavštinu Vuk ostavio budućim pokoljenjima, i da će iz tog svojevrsnog muzeja sa sobom ponijeti nova saznanja i utiske o srpskom jeziku i kulturi.

Jermenski pjesnik Simonjan je izrazio zadovoljstvo što je po ko zna koji put u Vukovom zavičaju, gdje je uvijek toplo i srdačno dočekan, pri tom se našalivši da ga književnici iz Srbije na neki način smatraju domaćim pjesnikom, naglasivši da se on zaista tako i osjeća.

Vuk je, prema riječima književnika Vujinovića, potekao iz tog kraja, ali je tek u svijetu postao poznat i priznat, preko Evrope predstavivši bogatu narodnu literaturu, stoga je dobro da i pisci iz inostranstva dolaze na to mjesto kako bi se napajali Vukovom idejom i energijom.

Vujinović je naglasio da književnost ne može da bude omeđena i ograničena na jedan prostor, već da mora dejstvovati i djelovati na svim poljima, a posebno na polju umjetnosti.

Tom prilikom predstavljena je i monografija srpske savremene poezije “Boje suštine“ koja je izdata u Španiji, i u kojoj su objavljene pjesme 30 srpskih savremenih pjesnika, koje je na španski jezik prevela Silvija Monros Stojaković.

Pjesnici su juče posjetili i Manastir Tronošu, dok će danas nakon prijema kod gradonačelnika, obići Srednju ekonomsku školu i Gimnaziju “Vuk Karadžić“ gdje će se susresti sa lozničkim srednjoškolcima, a nakon toga će u Biblioteci Vukovog zavičaja biti održano književno veče “Vidik na sve strane“.

Jubilarni 50. susret pisaca je ove godine okupio veliki broj književnika iz svih dijelova svijeta, koji pored učešća na debatnim skupovima i predstavljanja svojih djela u Beogradu, obilaze i dvadesetak gradova širom Srbije, gdje se bliže upoznaju sa ljepotama zemlje, narodom i njegovom tradicijom, kulturom i običajima, javljaju agencije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender