23. 09. 2021.

Merkelova na vrhuncu moći

Ona je sama, svojom popularnošću, uspjela da osigura trijumf demohrišćana, ocjenjuju njemački komentatori.

Merkelova će svoju moć u okviru partije dalje jačati i njeni potencijalni naslednici, poput, kako se navodi, aktuelne ministarke rada Ursule fon der Lajen, moraće i dalje da čekaju na svoju priliku.

Njemački mediji o današnjim izborima, na koje je izašlo oko 73 odsto od 62 miliona pozvanih birača, pišu kao o trijumfu Merkelove, izbornom rezultatu iz snova, jasnoj pobjedi, ocjenjujući takodje da će, kada Merkelova u budućnosti odluči da se povuče, kod demohrišćana nastati personalne teškoće.

Sama Merkelova je današnji uspjeh nazvala super-rezultatom i najavila da će o koalicijima biti sutra riječi.

Koja će koalicija vladati Njemačkom zasad je još otvoreno pitanje, ali se najčešće pominje opcija “velike koalicije” sa Socijaldemokratskom partijom njenog “izazivača” Pera Štajnbrika.

Kancelarka Angela Merkel obećala je građanima, nakon preliminarnih rezultata koji su nagovijestili pobjedu njenih demohrišćana, “četiri bolje godine za Njemačku”.

Merkelova je dodala da je još prerano da se govori o velikoj koaliciji.


Merkelova ostaje bez ministarke

Savezni ministar za porodicu Kristina Šreder iz pobjedničke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) najavila je, u noći izbornog trijumfa njene stranke, povlačenje iz kabineta kancelara Angele Merkel.

“Odlučila sam da u sledećem mandatu ne budem na raspolaganju, kao ministar….želim u buduće da imam vrijeme za svoju porodicu, prije svega ćerku Lote”, rekla je Šreder, čiji su rad mnogi kritikovali.

Štampa je o njoj pisala kao o osobi koja je još kao djevojčica znala šta želi.

Ministarka za porodicu je, dok su druge djevojčice iz njenog razreda bile zainteresovane, recimo, za konje, bila oduševljena Helmutom Kolom, bivšim njemačkim kancelarom, pisala je njemačka štampa o najmladjem članu kabineta.

Šredeerova je imala svega 12 godina kada je pao Berlinski zid i, kada je, zapravo, kako su navodili njemackci mediji, počela da pokazuje interesovanje za “visoku politiku”.

Ona se u kabinetu Merkelove našla poslije promjena u vladi, nastalih ostavkom bivšeg ministra odbrane Franc Jozef Junga i preimenovanja Ursule fon der Lajen, ministarke za porodicu na Jungovo mjesto ministra rada.

Kada je riječ o privatnom životu ove ministarke, ona je udata za Ole Šredera, parlamentarnog sekretara u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender