Merkelova u potrazi za partnerima

Angela Merkel već razgovarala sa socijaldemokratama o formiranju koalicione vlade, ali ne isključuje mogućnost da o tom pitanju razgovara i sa drugim potencijalnim partnerima. “Politika prema Evropi se neće mijenjati”, rekla je Merkelova.

Njemački konzervativci sa kancelarkom Angelom Merkel na čelu osvojili su ubjedljivu pobjedu na parlamentarnim izborima, ali neće moći da vladaju bez koalicionog partnera, pa je Merkelova već počela razgovore sa liderima Socijaldemokratske partije.

Merkelova, međutim, nije isključila razgovore sa drugim potencijalnim koalicionim partnerima.

“Mi konzervativci imamo jasan mandat za formiranje vlade i Njemačkoj je potrebna stabilna vlada”, rekla je Merkelova.

Socijaldemokrati su već najavili da će o eventualnom ulasku u koaliciju sa Merkelovom raspravljati u petak, ali u redovima te stranke postoje prilične podjele o tom pitanju, pošto dobar dio lidera SPD-a smatra da je CDU “pokupio” sve zasluge za uspjehe koje su te dvije stranke postigle kada su 2009. godine, činili vladajuću koaliciju.

U Bundestagu, koji će imati 630 poslanika, većinu od 319 mjesta imaju ipak opozicione stranke. U Njemačkoj se polovina poslanika bira po proporcionalnom, a druga polovina po većinskom sistemu.

Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD) osvojila je 25,7, Zeleni 8,4 i Levica 8,6 odsto glasova.

SPD je postigla nešto bolji, druge dvije stranke slabiji rezultat nego na prošlim izborima.

Međutim, kako su se SPD i Zeleni već na početku predizborne kampanje izjasnili protiv koalicije sa Ljevicom, Angela Merkel tako ostaje kancelarka.

Merkelova neće imati veliki izbor u odabiru koalicionog partnera. Čisto procentualno, bila bi moguća i koalicija konzervativaca i zelenih.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender