27. 11. 2021.

Nikolić iznio Banu probleme na KiM

Predsjednik Nikolić izjavio je sinoć, nakon susreta sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Ki Munom, da je u razgovoru sa prvim čovjeku svjetske organizacije otvoreno iznio sve probleme koje postoje na Kosovu i Metohiji, počev od pravosuđa, pa do problema koji se pojavljuju u vezi sa organizovanjem lokalnih izbora.

Nikolić je, u izjavi Tanjugu, ocijenio da je sastanak protekao u izvanrednoj atmosferi i da se o svemu govorilo otvoreno i prijateljski.

“On je želio da sazna mnogo informacija o tome šta je Srbija učinila u poslednje vrijeme, posebno na KiM, u pregovorima sa privremenim institucijama iz Prištine, kao i u pregovorima sa EU”, istakao j predsjednik Srbije.

Nikolić je naglasio da je Banu potpuno otvoreno iznio sve o problemima koji se pojavljuju u vezi sa lokalnim izborma na Kosovu, na koje je vlast u Beogradu pozvala Srbe da izađu, a Albanci bi to sad “željeli da predstave kao da su to izbori u međunarodno priznatoj državi”.

Predsjednik Nikolić je kazao da je tokom polučasovnog sastanka sa generalnim sekretarom UN bilo riječi i o Haškom tribunalu, istakavši da je on pokrenuo tu temu jer smatra da je vrijeme da UN “shvate da svi koji su osuđeni na zatvorske kazne sada treba da ih izdržavaju u svojoj zemlji”.

Tokom sastanka je bilo riječi i o mirovnim operacijama, rekao je Nikolić i dodao da je obećao da će Srbija izaći sa onoliko pripadnika koliko je potrebno UN-u.

Predsjednik Srbije je zamolio prvog čovjeka UN da svjetska organizacija ne smanuje prisustvo UNMIK-a na KiM.

Govoreći o predstojećim susretima tokom boravka u Njujorku, Nikolić je rekao da će govoriti na zasjedanju Generalne skupštine i da će imati mnogo susreta sa predsjednicima država i vlada, kao i sa predstavnicima američke administracije.

“Sada je mnogo prijateljskija atmosfera nego što je bila prošle godine kada sam otpočeo svoj mandat. Danas je vrlo lako, jer ljudi kažu ‘treba da budeš ponosan jer ste mnogo uradili, a uradićete još više”, zaključio je predsjednik Srbije.

Predsjednik Srbije doputovao je u Njujork, gdje će do 28. septembra učestvovati na 68. zasjedanju Generalne skupštine UN, a predviđeni su i brojni bilateralni susreti sa svjetskim zvaničnicima.

On će danas u 12 časova po američkom istočnom vremenu prisustvovati svečanom otkrivanju statue Nikoli Tesli ispred Tesline laboratorije u Vongenklifu na Long Ajlendu u Njujorku.

Predsjednik Srbije će se u srijedu, 25. septembra, obratiti svjetskim liderima koji učestvuju na zasedanju GS UN, a tokom boravka u SAD imaće, između ostalih, sastanke sa generalnim sekretarom NATO Andersom Fog Rusmusenom i predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom.

Predviđeno je takođe da se Nikolić sastane sa predsednikom Kipra Nikosom Anastasiadesom, predsjednikom Slovačke Ivanom Gašparovičem, premijerom Norveške Jensom Stoltenbergom i drugima.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender