15. 08. 2022.

Danas otkrivanje spomenika Tesli u Njujorku

Ceremoniji će prisustovati sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve /SPC/ koje služi na američkom kontinentu, predstavnici diplomatije i srpske dijaspore.

Skulptura od bronze, rad akademika Nikole Jovanovića, biće postavljena povodom 70 godina od Tesline smrti ispred jedinog sačuvanog objekta u kojem je veliki srpski i svjetski naučnik živio i radio – laboratorije na Long Ajlendu u NJujorku, koja će biti dio budućeg naučnog centra “Tesla vorld”.

Pokrovitelji projekta su Kancelarija za dijasporu i Srbe u regionu Vlade Srbije i Kancelarija predsjednika Srbije, a novac su obezbijedili donatori.

Predsjednik Organizacionog odbora za podizanje spomenika Nikoli Tesli Aleksandar Vlajković najavio je ranije da će na svečanosti otkrivanja spomenika učestvovati i srpski violinista Stefan Milenković, koji bi trebalo da svira muziku uz koju je Tesla sahranjen – “Ave Marija” i “Tamo daleko”.

Dan nakon otkrivanja ovog spomenika u Misiji Srbije pri UN, na Petoj aveniji, biće otvorena i izložba “Svjetlost Teslinog djela” sa oko 40 likovnih radova eminentnih srpskih slikara inspirisanih Teslom.

Statua Nikole Tesle, koja će danas biti otkrivena u Njujorku, u avgustu je bila privremeno postavljena u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, kod zgrade Srpske akademije nauka i umetnosti.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender