Postupci, a ne kritike doveli Sud BiH u sadašnju poziciju

Proizvoditi kadrove koji će naći zaposlenje

Radnom grupom će predsjedavati ministri nauke i tehnologije Jasmin Komić i prosvjete i kulture Goran Mutabdžija, a činiće je i predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, kao i učesnici današnje tematske sjednice o stanju u visokom obrazovanju.

Premijerka Srpske Željka Cvijanović istakla je da će radna grupa u narednom periodu dati odgovore na pitanja veze visokog obrazovanja i nauke i veze visokog obrazovanja i tržišta rada, s obzirom da je Srpska suočena sa činjenicom da proizvodi dosta kadrova koji ne mogu da nađu svoje mjesto na tržištu rada.

“Moraju se preduzimati mjere kako bismo mogli da proizvodimo kadrove koji će naći zaposlenje u onim oblastima za koje su se školovali”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci nakon tematske sjednice o stanju u visokom obrazovanju.

Ona je dodala da je na sjednici bilo riječi i o racionalizaciji ukupne mreže visokoškolskih institucija, o izjednačavanju kriterijuma studiranja i polaganja ispita na javnim i privatnim visokoškolskim ustanovama i sam sistem budžetiranja.

“Tema rasprave ubuduće biće i razmatranje i odlučivanje radne grupe o studentskom standardu”, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je navela da će svi zaključci sa današnje sjednice biti osnova za dalji rad radne grupe.

“Očekujem da će ova radna grupa dati odgovor na brojna pitanja koja su danas postavljena, a na nama je da vidimo kako će se i kojom dinamikom određene stvari rješavati. Puno je izazova i pred Vladom i pred visokim obrazovanjem”, poručila je Cvijanovićeva.

Tematskoj sjednici o stanju u visokom obrazovanju prisustvovali su članovi Vlade Srpske, rektori univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, zamjenik predsjednika Rektorske konferencije Republike Srpske, predstavnici Agencije za akreditaciju visokoškolkih ustanova Republike Srpske.

Prisustvovali su i predstavnik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture, Savjeta za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta, predstavnici Republičkog savjeta za nauku i tehnologiju, Privredne komore Srpske, predsjdnik Komisije za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti obrazovanja, predstavnici Unije studenata i Studenstkog parlamenta.

Vlada Republike Srpske je na današnjoj tematskoj sjednici, posvećenoj visokom obrazovanju, konstatovala da je broj visokoškolskih ustanova u Srpskoj prerastao objektivne potrebe Republike.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija rekao je da će Vlada održavati najmanje dvije tematske sjednice posvećene visokom obrazovanju tokom jednog semestra da bi se moglo odgovoriti na pitanja razvoja obrazovanja, potreba tržišta rada i studentskog standarda.

Mutabdžija je nakon današnje prve tematske sjednice Vlade, posvećene visokom obrazovanju, rekao novinarima u Banjaluci da će se rješenje problema tražiti sa svim institucijama i ustanovama koje imaju odgovornost za razvoj visokog obrazovanja.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić rekao je da je na sjednici Vlade konstatovano da je broj visokoškolskih ustanova u Srpskoj prerastao objektivne potrebe Republike.

“Ta nam činjenica ne ide u prilog i to moramo mijenjati. Vrijeme je da taj kvantitativni rast pretočimo u kvalitet u domenu visokog obrazovanja”, poručio je Stanić.

On je pozvao sve koji institucionalno imaju bilu kakvu odgovornost za razvoj obrazovanja da pokažu više odgovornosti, nego što je do sada bilo.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković rekao je su predstavnici univerziteta imali priliku da ministre upoznaju o problemima u visokom obrazovanju, ali i o planovima razvoja u budućnosti.

“Već sedam godina provodimo reforme u visokom obrazovanju i red je da vidimo sa čim smo suočeni. Imamo probleme na koje je potrebno brzo reagovati, ali tu su i pitanja strategije razvoja visokog obrazovanja“, rekao je Novaković.

Zamjenik predsjednika Rektorske konferencije Srpske Žarko Pavić poručio je da je postignut sporazum između Vlade Srpske i cjelokupne akademske zajednice da dođe do integracije visokog obrazovanja.

“Osnova intergracije je kvalitet, izjednačavanje programa na fakultetima i praćenje tržišta znanja i tržišta rada za potrebe, kako na regionalnom nivou, tako i na nivou lokalnih zajednica”, naveo je Pavić.

On je istakao da je to velika stvar za privatne univerzitete, te da više neće biti potrebno dijeliti privatni i javni sektor, jer i jedni i drugi imaju odgovornost za sudbinu visokog obrazovanja u Srpskoj.

Predsjednik Unije studenata Predrag Govedarica rekao je da su gorući problemi studenata gradnja četvrtog paviljona u Banjaluci i studentski standard na području Istočnog Sarajeva.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender