Smjena Đilasa, izbori u martu

Kako piše ovaj list, postoji ozbiljna mogućnost da izbori za Skupštinu grada Beograda budu spojeni s vanrednim parlamentarnim izborima.

Da će birači u prestonici na glasačka mjesta u martu ukazuje i stav Predsjedništva SNS, koje smatra da je „prirodno da u narednih šest mjeseci bude izbora u Beogradu“.

Predsjednik Gradskog odbora SNS Nebojša Stefanović je nakon sjednice vrha naprednjaka, na kojoj je tema bila smjena vlasti u Beogradu, rekao da ova stranka vjeruje da ima većinu za izglasavanje nepovjerenja gradonačelniku Draganu Đilasu.

Odbornici Skupštine grada Beograda bi na sjednici u utorak trebalo da raspravljaju o zahtjevu SNS i DSS za smenu Đilasa, koji su odbornici ove dve stranke juče predali.

Za sada nije poznato kako će se četiri odbornika PUPS ponašati. Nezvanično, PUPS je blizu odluke da glasa za smjenu Đilasa, s kojim je, kao i SPS, blisko sarađivao prethodnih pet godina.

Premijer i lider SPS Ivica Dačić najavio je podršku socijalista inicijativi SNS i DSS, objašnjavajući to time da je SPS „držala DS na vlasti u Beogradu“, a da Đilas „nije propuštao da hvali Aleksandra Vučića i PUPS, a da kritikuje njega kao predsjednika vlade“.

Na pitanje B92 ko će biti novi gradonačelnik i hoće li biti formirana nova vlast u Beogradu ili će se ići na izbore, Dačić je odgovorio da nije obavio nijedan razgovor na tu temu, da o tome ne želi da govori i da se time nije bavio.

Da bi se zahtjev za smenu gradonačelnika našao na dnevnom redu današnje sjednice, kako za Danas objašnjava Zoran Alimpić (DS), zamjenik predsjednika Skupštine grada, neophodno je najprije obezbjediti kvorum, a to je prisustvo 56 odbornika, te da zatim isti broj odbornika glasa za uvršćivanje tačke u dnevni red.

Toliko glasova je potrebno i za izglasavanje nepovjerenja gradonačelniku. Glasovi četiri odbornika PUPS su ključni jer mogu da glasaju i za i protiv Đilasa. Ako odluče da ostanu uz Đilasa, većinu bi SNS i SPS mogli da potraže od odbornika SDPS Rasima Ljajića. Ljajić juče nije odgovorio na pitanja Danasa da li i dalje podržava Đilasa i kako će se njegovi odbornici ponašati danas u Skupštine grada.

Izvori Danasa navode da bi do izbora u martu moglo doći na dva načina. Prema prvom, Skupština grada mogla bi da izabere novog gradonačelnika s „ograničenim mandatom“ od šest mjeseci, poslije čega bi bili raspisani izbori.

Druga varijanta je da se Đilasu izglasa nepovjerenje, ali da on ostane na dužnosti još mjesec dana. Za to vrijeme ne bi bio izabran novi gradonačelnik i bila bi uvedena privremena uprava, čiji bi istek bio „tempiran“ tako da se na izbore ide u martu.

Zvaničan zahtjev za razrješenje Dragana Đilasa predali su šefovi odborničkih grupa SNS i DSS Aleksandar Jovičić i Andreja Mladenović.

Gradonačelnik Beograda i lider DS Dragan Đilas poručio je da o njegovoj eventualnoj smeni treba da odluče građani na izborima i da bi to „bilo fer i demokratski“.

/agencije,Danas/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender