22. 09. 2021.

Tajmeri za bezbjedan prelazak pješaka preko ulice

Kako ističu u Odsjeku za saobraćaj, pomenuti displeji omogućavaju pješacima da znaju koliko vremena će čekati dok se ne upali zeleno svjetlo na semaforu, koje predstavlja slobodan prelaz preko saobraćajnice. Displeji u gradu se, inače, postavljaju na onim pješačkim prelazima na kojima je vrijeme trajanja crvenog duže od uobičajenog, odnosno iznosi više od 60 sekundi.
Zeleno svjetlo za pješake na lokaciji kod RK „Boska“ svijetli 13 sekundi, a svi pješaci koji zakorače na pješački prelaz u prvoj ili trinaestoj sekundi, imaju još i dodatno (zaštitno) vrijeme da pređu saobraćajnicu. Dakle, ako pješak zakorači na pješački prelaz u posljednjoj sekundi trajanja zelenog svjetla, vozilima se neće upaliti zeleno svjetlo sve dok ne istekne zaštitno vrijeme za pješake, pojašnjavaju u Odsjeku za saobraćaj Administrativne službe Grada Banja Luka.
Iskustva evropskih gradova pokazuju da se postavljanjem tajmera smanjuje broj pješaka koji nepropisno prelaze preko saobraćajnica, odnosno povećava se bezbjednost pješaka u saobraćaju.
U toku ove sedmice tajmerima će biti opremljeni i semaforski uređaji kod zgrade Administrativne službe Grada.
Postavljanje tajmera predstavlja korak ka modernizaciji sistema regulisanja saobraćaja putem semaforskih uređaja. Podsjećamo da je početkom 2013. godine na pravcima duž Ulice Kralja Petra prvog Karađorđevića, Aleje svetog Save i na istočnom tranzitu formiran (takozvani) „zeleni talas“.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender