22. 09. 2021.
Inckove optužbe bez argumenata

Blizu rješenje po pitanju vojne imovine

Radmanović i britanski ambasador u BiH Najdžel Kejsi saglasili su se da bi podnošenje aplikacije BiH za članstvo u EU u ovom vremenu djelovalo stabilizujuće za BiH, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Razgovarajući o uspostavljanju mehanizma koordinacije, koji je drugi uslov u procesu pristupanja EU, sagovornici su izrazili zadovoljstvo što je postignuta visoka saglasnost o ovom pitanju, tako da bi njegovo ispunjenje bio dobar podsticaj da se ispune i drugi preuzeti uslovi i obaveze.

Radmanović je prenio britanskom ambasadoru strahovanja od učešća jednog broja državljana BiH u sukobima u Siriji i njihovog povratka u zemlju s mogućim oblicima radikalnog djelovanja u BiH.

Govoreći o ispunjavanju obaveze sprovođenja odluke “Sejdić-Finci” u procesu pristupanja EU, Kejsi je rekao da bi bilo dobro da se to desi “u ovom vremenu”, jer su naredne godine izbori za Evropski parlament.

On je dodao da u Evropi sve više narastaju političke snage koje su rezervisane prema daljem proširenju EU, tako da nova šansa za podnošenje aplikacije BiH za članstvo u EU može doći na red tek 2015. godine, što bi, kako je ocijenio, djelovalo obeshrabrujuće za proevropske snage u BiH.

Kejsi je detaljno predstavio stav Velike Britanije u vezi najnovije situacije u Siriji, ističući da je u ovom trenutku važno da se implementira sporazum Sjedinjenih Država i Rusije u vezi stavljanja sirijskog hemijskog oružja pod kontrolu i njegovo uništavanje pod okriljem UN.

Što se tiče pitanja konačnog zaustavljanja rata i nasilja u Siriji, Kejsi je rekao da Velika Britanija smatra da je političko rješenje jedini način za to, putem pregovora kroz nastavak rada na sazivanju mirovne konferencije u Ženevi.

Radmanović je danas razgovarao sa Kejsijem o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i svijetu, te ispunjavanju uslova BiH u procesu pristupanja EU.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender