22. 09. 2021.

Čelnici carinskih ispostava u Tuzli i Bijeljini osumnjičeni za višemilionske zloupotrebe

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH su, u okviru akcije “Master”, izvršili pretrese na više lokacija u Tuzli, Bijeljini, Sarajevu, Brčkom i Zvorniku.

Prikupljeni su dokazi koji ukazuju na višemilionske zloupotrebe zvaničnika carinskih ispostava pri Upravi za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH, kao i drugih pripadnika organizovane kriminalne grupe.

Uhapšene sumnjiče za organizovani kriminal u vezi sa carinskim i poreskim utajama i pranjem novca. Slobode su, između ostalih, lišeni visoki zvaničnici UIO BiH, odnosno čelnici carinskih ispostava u Bijeljini i Tuzli, kao i carinici zaposleni u UIO BiH.

Prema prikupljenim dokazima, službene osobe koje su zloupotrijebile položaj su za novac ili druge oblike koristi dopuštali prolazak kamiona i šlepera određenih preduzeća bez ikakve carinske kontrole robe, kao i druge zloupotrebe položaja u vezi sa carinskom procedurom.

Na ovaj način su BiH i njenim građanima nanijeli višemilionsku štetu, jer su, prema prikupljenim dokazima, ove protivzakonite aktivnosti uvoza raznih vrsta roba, a najviše tekstila, trajale najmanje dvije godine.

Nanesena je i velika šteta bezbjednosnoj situaciji u BiH, jer je na ovaj način bio omogućen i uvoz i krijumčarenje zakonom zabranjenih supstanci i sredstava.

Uhapšena lica biće predata postupajućem tužiocu, koji će nakon ispitivanja odlučiti prema koliko osumnjičenih će, u skladu sa zakonom, uputiti prijedloge za određivanje mjera pritvora ili mjera zabrane.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender