13. 06. 2021.

Danas smjena Đilasa?

Po svoj prilici mandat gradonačelnika Beograda biće završen danas. Međutim, zbog proceduralnih razloga, velike su šanse da Dragan Đilas na čelu grada ostane još mjesec dana. Naprednjaci tvrde da imaju dovoljno odbornika za smjenu.

Odbornici koalicije SPS-PUPS-JS u Skupštini Beograda podržaće inicijativu opozicije za smjenjivanje gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, rečeno je agenciji Beta u toj koaliciji.

SNS i DSS su juče podnijele zahtjev za Đilasovu smjenu.

Razlozi za razrješenje Đilasa su: neracionalno trošenje novca, ogromna prezaduženost i dovođenje javnih preduzeća u finansijski kolaps.

Prema nezvaničnim saznanjima RTS-a, od svih mogućih scenarija, najvjerovatniji je da sjednica u utorak bude prekinuta nakon što Đilasu bude izglasano nepovjerenje, ali da on nastavi da vodi grad još 30 dana.

Nakon formiranja Vlade Srbije raspored snaga u gradskoj skupštini izgleda malo drugačije nego odmah poslije izbora 6. maja prošle godine kada je ubjedljivu pobedu odnijela DS u perosnalizovanoj kampanji Dragana Đilasa. SNS je tada za gradonačelnika kandidovao Aleksandra Vučića.

Nakon što je visoki funkcioner SPS-a Aleksandar Antić otišao sa mjesta predsjednika Skupštine grada Beograda u Vladu Srbije na mjesto ministra saobraćaja, otvorilo se pitanje opstanka aktuelne vlasti u glavnom gradu.

Po zakonu, ukoliko se do 25. septembra ne imenuje novi predsjednik Skupštine grada, Vlada može da uvede privremene mjere koje bi zatim bile put ka raspisivanju vanrednih izbora za Beograd.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender