26. 09. 2021.

Mitrović: Ostavke ili smjene Kreso i Salihovića

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je da Organizacija raspolaže velikim brojem dokaza koji ukazuju na neprincipjelnost i pristrasnost Suda i Tužilaštva BiH u procesuiranju ratnih zločina, retroaktivnu primjenu Krivičnog zakona BiH, kao i opstrukcije u podizanju optužnica za zločine počinjene nad Srbima.

Mitrović je rekao da bi glavni tužilac BiH trebalo da podnese ostavku zbog zastoja u ekshumaciji nestalih Srba na sarajevskoj deponiji Buća Potoku.

“Ukoliko nema novca da plati radove za tu ekshumaciju, Tužilaštvo BiH je trebalo novac da zatraži od Savjeta ministara BiH, a ne da ekshumacija bude obustavljena”, zaključio je Mitrović.

Mitrović je ranije izjavio da je Republička organizacija posebno nezadovoljna činjenicom da kantonalni sudovi i tužilaštva u Federaciji BiH svakodnevno procesuiraju Srbe za navodno počinjene ratne zločine, dok okružna tužilaštva takve predmete prosljeđuju na procesuiranje Tužilaštvu BiH.

Na današnjoj sjednici VSTS-a BiH biće predstavljen izvještaj o radu predsjednika Suda BiH Meddžide Kreso za 2012. godinu.

Na dnevnom redu trodnevne sjednice, koja se održava u Sarajevu, naći će se i ocjena rada glavnog tužioca Tužilaštva BiH, glavnih tužilaca federalnog tužilaštva, Republičkog tužilaštva Srpske i Tužilaštva Brčko distrikta za 2012. godinu.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender