Neophodni tačni statistički podaci

“Oni su neophodni da bi se mogla planirati demografija, školstvo, prostorni razvoj i mnoge druge oblasti”, rekao je novinarima Radojičić, nakon sastanka sa direktorom Republičkog zavoda za statistiku Radmilom Čičković.

On je istakao da popis stanovništva u BiH počinje 1. oktobra kada u domaćinstva ulaze popisivači, koji treba da obave kompleksan posao.

“Pozivam građane u Republici Srpskoj da popisivačima daju tačne podatke, da popišu domaćinstava i njegove članove. Na bazi rezultata popisa stanovništva i domaćinstava može se planirati razvoj, što je neophodna pretpostavka za pregovore sa EU”, naveo je Radojičić.

On je naglasio da su u popisnicama u fokusu tri pitanja koja se odnose na nacionalnu i vjersku pripadnosti, te jezika kojim građane govore.

“Pozivam građane u Republici Srpskoj da slobodno izraze nacionalu i vjersku pripadnost, kao i jezik kojim se koriste”, kaže Radojičić i napominje da je Republički zavod za statistiku uradio mnogo na pripremi popisa stanovništva.

On očekuje da neće biti zloupotreba na terenu prilikom popisa stanovništva.

Čičkovićeva je istakla da je Republički zavod za statistiku spreman za popis stanovništva.

“Nigdje u svijetu popis stanovništva nije savršen, ali vjerujem da će se sa svim pripremljenim metodološkim materijalima, upustvima i instrukcijama na terenu prevazići svi eventualni problemi”, rekla je Čičkovićeva.

Ona je navela da su u kazneno-popravnim ustanovama u Srpskoj i BiH već izvršen popis, kao i da je riješen problem odustajanja dijela popisivača.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender