25. 10. 2021.

Nikolić otkrio spomenik Tesli u Njujorku

Nikolić je na ceremoniji na Long ajlendu, gdje je svojevremeno bila jedna od Teslinih laboratorija, istakao da je čuveni naučnik čovječanstvu podario i novu filozofiju življenja, novo shvatanje čovjekovih mogućnost, novi razvoj društava, država, čitavog svijeta – novu, do tada nepoznatu mogućnost da se drugačije kreira svaki pojedinačni život.

“Koliko god da je osvetlio planetu, toliko je iznutra osvetlio i svakog čoveka ponaosob. On je sociološki fenomen, van svog i našeg vremena, čovek koji je mogao, a nikada nije postao srebroljubac, koji je samo u ljubavi prema ljudima pronalazio motiv za rad, i hrabrost da se izbori sa nerazumevanjem”, rekao je Nikolić.

Teslin doprinos čovječanstvu, kako je objasnio predsjednik Srbije, poprima mitske dimenzije. Prema Nikolićevim riječima, on je ukrotio vodopade, izvršio biblijski zadatak da bude svijetlost i u mraku, podario je inovacije na kojima se danas zasniva sve što je nekada bila fantastika i domen pisaca i maštara: put u svemir, televizija, internet, telekomunikacija, medicinski aparati…

“U toj mitskoj dimenziji postao je Prometej modernog doba. Čoveku je podario svetlost i napredak prihvatajući bez reči otpora ličnu žrtvu i tešku usamljenost koju svaki genije nosi kao svoj usud. Okovan neznanjima i neprihvatanjem naučne sredine, kao Prometej za Kavkaz, verovao je u svoju misao i misiju, verovao je da će ga, tamo daleko u budućnosti, prepoznati u svom sjaju”, kazao je Nikolić.

Prema njegovim riječima, Tesline ideje bile su veće od njegovog doba, veće od svega što je nauka do tada stvorila i primenila, i kao takav je bio čovjek budućnosti, odnosno savremenik sadašnje i budućih generacija – “sveprisutan kao vazuh”.

Podsjetivši na Teslino srpsko porijeklo i činjenicu da je u rodnom Smiljanu odrastao uz oca pravoslavnog sveštenika i majku koja ga je uspavljivala i budila srpskim narodnim pjesmama o Kosovskom boju, Nikolić je istakao da slavni naučnik, koliko god bio fizički udaljen od crkvene porte, dvorišta i spaljivane rodne kuće, nije zaboravljao odgovor na pitanje ko je, čiji je, iz kog naroda i kog naslijeđa.

Nikada se nije odrekao svog srpskog korjena, pravoslavnog drvenog krsta sa očevih grudi i deseteračkog stiha kojim ga je mati vaspitavala, ali nikada nije ni zaboravio ni podršku, širom otvorena vrata Amerike bez čijeg shvatanja napretka i vizionarstva njegove ideje nikada ne bi postale stvarnost, objasnio je Nikolić.

Zbog toga je, prema Nikolićevim riječima, rođen kao Srbin, umro kao Amerikanac, postao još jedan istorijski čvor koji vezuje sudbine i prijateljstvo dviju država i naroda.

“Njegove odrednice su srpski narod, čiji je pripadnik i američka država, koja je razvila njegove naučne potencijale, a Tesla je ipak na početku i kraju zadužio celo čovečanstvo: i Srbin i Amerikanac – ili – ni Srbin, ni Amerikanac, već građanin sveta.Teslinog sveta, osvetljenog, sveta ravnopravnih, kakav još nismo stvorili, a to mu dugujemo”, zaključio je Nikolić.

Spomenik Tesli, koji je Nikolić otkrio, nalazi se ispred jedinog sačuvanog objekta u kojem je Tesla živio i radio – laboratorije u Šorhemu kod Njujorka i djelo je umjetnika Nikole Koke Jankovića, člana Srpske akademije nauka i umjetnosti.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender