23. 09. 2021.

Obilježena 21 godina od stradanja Srba u Podravanju

Služenjem parastosa i prisluživanjem svijeća za pokoj duša poginulih, nekoliko desetina mještana, saboraca i članova porodica stradalih, obilježilo je danas 21 godinu od pogibije mještana ovog sela.

Delegacije opštinske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Boračke organizacije i Srba članova opštinskog rukovodstva Srebrenice položile su cvijeće kod spomen-ploče poginulima.

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Radomir Pavlović rekao je da nema pomirenja na ovim prostorima dok ne budu procesuirani odgovorni za zločine nad Srbima.

“Priča se o pomirenju. Kako da dođe do pomirenja između žrtve i dželata? Kako da se pomirimo kada niko nije odgovarao za srpske žrtve? Oni koji zagovaraju pomirenje bez izvođenja zločinaca pred sudove i bez kazni za njih žele da Srbe natjeraju da zaborave svoje žrtve i da prihvate brojne neistine koje je muslimanska strana plasirala u svijet uz pomoć nekih zapadnih plaćenika i lobista”, naglasio je Pavlović.

On je pozvao Tužilaštvo i Sud BiH da počnu raditi u skladu sa zakonom, na šta ih obavezuju položene zakletve, i da na isti način tretiraju sve zločine i sude počiniocima bez obzira kom narodu pripadaju.

“Bez takvog pristupa i procesuiranja počinilaca zločina nad pripadnicima svih naroda ne može doći do pomirenja, a pogotovo do povjerenja među narodima”, poručio je Pavlović.

Sekretar srebreničke Boračke organizacije Miloš Milovanović rekao je da je prije 21 godinu u Podravanju počinjen stravičan zločin nad Srbima i da ni Haški tribunal, niti pravosuđe BiH nikoga nisu procesuirali zbog tog zločina.

“Žalosno je da za zločin nad Srbima u Podravanju, kao i za brojne druge zločine počinjene nad srpskim civilima u Srebrenici i okolini niko od Bošnjaka nije odgovarao, dok su za stradanje bošnjačkih vojnika Srbi kažnjeni sa više od 1.000 godina zatvora, što pokazuje da međunarodni i domaći sudovi i tužilaštva rade pristrasno, optužujući samo Srbe”, istakao je Milovanović.

On je podsjetio da su Srbi osuđivani prema zakonu koji nije bio na snazi kada su eventualni zločini počinjeni, što je utvrdio i Sud u Strazburu.

“Očekujem da će doći do revizije mnogih presuda i da će nakon toga mnogi osuđeni Srbi dočekati slobodu”, rekao je Milovanović.

On je istakao da poginuli nisu zaboravljeni i da se neće odustati od borbe za pravdu i istinu, kao i da počinioci zločina nad Srbima moraju odgovarati.

Na današnji dan prije 21 godinu jake muslimanske snage iz Srebrenice i Žepe opkolile su ovo razuđeno planinsko selo i njegove zaseoke, presjekle jedinu putnu komunikaciju prema Milićima i krenule u artiljerijsko-pješadijski napad.

Naoružani muškarci pružili su otpor i borba je trajala cijeli dan. Ubijena su 32 mještanina, a nakon borbe prsa u prsa u večernjim časovima neki su se probili i uspjeli živi da izađu iz okruženja.

Više od polovine ubijenih bili su civili među kojima je i sedam žena.

Svih 120 kuća i ostali privredni i pomoćni objekti u Podravanju tog dana su spaljeni, a prethodno je opljačkana sva srpska imovina.

Od 120 zapaljenih kuća u Podravanju – 80 još nije obnovljeno. Selo još nema vodu, a nekoliko staračkih domaćinstava, koja su bila prinuđena da se vrate na svoja imanja, još žive u šupama i podrumima porušenih kuća jer nisu dobili donacije za obnovu.

Na području opštine Srebrenica sredstvima međunarodnih donatora obnovljeno je više stotina bošnjačkih kuća.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender