Prvi crnac i prva muslimanka u istoriji njemačkog parlamenta

Iako je skoro jedan od pet Nijemaca imigrant, ili potomak imigranta, malo njih je “upalo” u federalne institucije. Do sada nije bilo crnih poslanika u parlamentu, uprkos tome što više od 500.000 ljudi afričkog porijekla živi u Njemačkoj, koja broji 80 miliona stanovnika.

– Moj izbor u njemački parlament je od istorijske važnosti – kaže prvi crni poslanik u Njemačkoj Karamba Đabi (51).

On se doselio u grad Hale 1986, nakon što je dobio stipendiju za fakultet u tadašnjoj Istočnoj Njemačkoj. Njemačko državljanstvo dobio je 2001.

Đabi kaže da će njegovi prioriteti kao poslanika biti promocija jednakih šansi za obrazovanje.
– Svako dijete koje se rodi u Njemačkoj treba da ima šansu da bude uspješno u školi, bez obzira na socijalnu pozadinu ili prihod njegovih roditelja – istakao je on.

Više od deset imigranata prve ili druge generacije izabrano je u subotu u Donji dom parlamenta, koji ima 630 članova. Većina njih su članovi Socijalno-demokratske partije, kojoj pripada i Đabi, te Zelene i Ljevičarske stranke.

Međutim, Merkelin konzervativni blok, koji je osvojio izbore sa 41,5 glasova, sada ima muslimanskog poslanika u svojim redovima.

Džemile Jusuf (35) izabrana je u gradu Hagen, na zapadu Njemačke. Ona je rođena u Njemačkoj, a roditelji su joj imigranti iz Turske.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender